måndag 1 februari 2021

Bondbröd med grahamsmjöl

 

Eftersom det var så kyligt ute under helgen som var höll jag mig inne den mesta av tiden. Jag passade på att baka lite matbröd, som vi sedan avnjöt tillsammans med ett kokt ägg till kvällsteet. Det var riktigt mumsigt! 😋 

Tips! Receptet nedan ger en ganska stor deg. Om du inte kan, eller vill, hantera en så pass stor deg är det enkelt att halvera receptet och baka tre bröd istället. 

Bondbröd med grahamsmjöl
blir 6 små knubbiga limpor 
50 g jäst
12 dl kallt vatten
1 dl rapsolja
1 msk salt
200 g grahamsmjöl (ca 3 ½ dl) 
ca 1600 g vetemjöl (ca 26 - 27 dl) + lite extra till utbakningen 

Gör så här: 
Smula ned jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan och saltet och vispa tills saltet lösts upp. Ha i grahamsmjölet och rör om. Arbeta in ca 2/3 av vetemjölet i degen i bunken. Ha sedan upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta in resterande vetemjöl, lite i taget, tills du fått en smidig och klibbfri deg. Knåda degen kraftigt i ca 10 minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 120 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna (ca 30 x 40 cm). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i sex lika stora delar (jag väger hela degen och delar vikten med sex, sedan väger jag upp bitarna så att alla bröd blir lika stora). Forma små knubbiga limpor och lägg dem glest i långpannan. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Ta bort duken och skär tre ytliga snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 40 - 45 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och lossa dem från plåten. Låt dem kallna på brödgaller under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.