måndag 24 januari 2022

En riktigt god linsgryta med champinjoner, dijonsenap och dragon

 

Dagens recept är en sagolikt god linsgryta med champinjoner, dijonsenap och dragon. Den här typen av "brun" mat gör sig tyvärr inte särskilt bra på blid, men om du kan bortse från det är grytan väl värd att laga för den goda smakens skull. Vi käkade grytan med råkost, ugnsstekt potatis och en klick vinbärsgelé. Det var mycket mumsigt! 😋

Linsgryta med champinjoner, dijonsenap och dragon
ca 4 portioner
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning
Grytan: 
1 msk smör
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 100 g fint strimlad purjolök 
5 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1 - 2 msk dijonsenap (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
2 krm grovmalen svartpeppar
de blötlagda linserna, avrunna och avsköljda
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten)
1 - 2 tsk torkad dragon (ta mer, eller mindre, efter egen smak)
eventuellt lite salt

Gör så här: 
Lägg de torra linserna i ett durkslag, eller i en trådsil, och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en skål och häll i kallt vatten så att det täcker linserna plus lite till. Låt dem stå och svälla i ca 30 minuter. Häll dem sedan i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Ställ undan dem så länge. 

Stek svampen utan fett i en stekgryta, eller stor stekpannan, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt smöret och purjolöken och låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen. Tillsätt sojan, senapen, svartpepparn och linserna. Blanda allt väl. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Rör om då och då under tiden. Blanda ner crème fraichen och dragonen. Låt grytan puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.