måndag 17 januari 2022

Mustig vintersoppa med morötter och grönkål

 

Hua, vilken storm vi har haft här i Vadstena i natt. Jag trodde att våra markiser skulle blåsa sönder. Det blåser fortfarande ganska rejält, men inte alls som det gjorde i natt. Jag hade tänkt att ta en promenad idag, men det lockar faktiskt inte det minsta så jag stannar nog inne istället. 

Dagens recept, som är en mustig vintersoppa med morötter och grönkål, passar bra att värma sig med i detta ruskväder. Ett enkelt lantbröd blir ett perfekt tillbehör till den goda soppan. Mycket mumsigt! 😋

Mustig vintersoppa med morötter och grönkål
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 700 g morötter
ca 200g sköljd, ansad och hackad färsk grönkål (går att byta ut mot 200g hackad fryst grönkål)
4 msk tomatpuré
ca 12 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
ca 2 dl ajvar relish
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan alternativt 1 - 2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
salt efter tycke och smak

Gör så här: 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv den grovt. 

Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt sedan  tomatpurén och vitlöken och låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningarna. Tillsätt ajvar relishen, paprikapulvret, timjanen, lagerbladet och svartpepparn. Rör i morötterna. Lägg på ett lock och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 minuter (öka till ca 40 minuter om du använder fryst grönkål). Rör ner grönkålen och låt soppan småkoka i ytterligare ca 20 - 30 minuter (minska till 10 - 20 minuter om du använder fryst grönkål), eller tills morötterna och kålen är så mjuka som du vill ha dem. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Späd ev. med lite mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.