onsdag 12 januari 2022

Lite grövre limpor med kaffe

 

När maken bryggde kaffe häromsistens blev det en kopp över. Istället för att kasta bort det överblivna kaffet sparade jag det i frysen och använde det vid ett senare tillfälle i en limpdeg. Det funkade finemang.👍 Kaffet gav en härlig arom, som blev ett väldigt bra komplement till smaken från det grova rågmjölet. 

Lite grövre limpor med kaffe
blir 6 mindre eller 4 större limpor
50 g jäst
10 dl mjölk, ca 35 - 37 C varm
2 dl avsvalnat kaffe, ca 35 - 37 C 
100g avsvalnat smält smör eller margarin
1 dl mörk sirap
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 16 - 18 dl vetemjöl (lite extra till utbakning)

Gör så här: 
Vispa ihop mjölken med kaffet i en stor degbunke. Smula ner jästen och vispa tills den har lösts upp helt. Tillsätt smör, sirap och salt. Rör om tills saltet har lösts upp. Tillsätt det grova rågmjölet och rågsikten. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den (jag brukar arbeta in det sista mjölet samtidigt som jag knådar degen). Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 90 minuter, eller tills den dubblerats i storlek. 

Lägg 2 bakplåtspapper, lite omlott, i en långpanna. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 6 lika stora bitar. Forma dem till jämnstora, små knubbiga limpor. Lägg dem glest i långpannan. Täck dem med en bakduk och ställ dem ovanpå spisen. Låt dem jäsa i ca 40 - 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 minuter, eller tills de är ca 98 grader i mitten. Ta ut långpannan ur ugnen. Lossa limporna och lägg dem på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallna. Limporna går bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.