måndag 10 januari 2022

Tortillagratäng med linser

 

Tortillagratäng tillhör en av våra favoritmaträtter inom kategorin tex-mex. Jag brukar variera mellan att använda bönor eller linser i röran. Senast som jag gjorde en tortillagratäng använde jag röda linser. Den varianten brukar gillas av de allra flesta, oavsett ålder. Vi brukar käka gratängen tillsammans med olika sorters färska grönsaker, samt majskorn, mexikanskt böndipp, tacosås och en klick avrunnen fil (istället för crème fraiche). Maken och ungarna brukar äta nachos till också. Det är en riktigt höjdarmåltid! 😋

Tortillagratäng med linser
ca 4 portioner
1 pkt, à ca 320 g, mjuka tortillabröd
ca 2½ - 3 dl riven ost
lite matfett till formen
Linsröra: 
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda alternativt ca 3 ½ msk hemmagjord tacokrydda + 2 - 3 krm salt (se recept på kryddan här
500 g krossade tomater
3 - 4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
1 ½ dl torra röda linser
1 - 2 msk hackad inlagd jalapeno (kan uteslutas)
2 dl crème fraiche
Salt efter smak

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C (över och undervärme).

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka i någon minut. Ha i kryddmixen och låt den allt steka några sekunder under omrörning. Häll i tomaterna och vattnet. Smula i buljongtärningen. Häll linserna i en trådsil, eller ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan och rör om ordentligt. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt linsröran puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör ner jalapenon och crème fraichen. Låt det koka i någon minut. Smaka av med salt. 

Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Skär tortillabröden i små bitar och lägg dem i formen. Häll linsröran och blanda allt väl. Släta till ytan och strö på osten. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Låt gratängen grädda i ca 25 - 30 minuter, eller tills den har fått fin färg och är genomvarm. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.