onsdag 5 januari 2022

Potatispanna med vita bönor i tomatsås

 

Även dagens recept är en billig, enkel och lättlagad maträtt, i form av en potatispanna med vita bönor i tomatsås. Tillsammans med ett stekt ägg, samt rivna morötter, pizzasallad, squashröra och marinerade gröna bönor, blev det en väldigt god och mättande måltid som jag gärna äter fler gånger. 

Tips! Jag kryddade med cajunkrydda men om du inte har tillgång till att göra egen, eller köpa, sådan kan du byta ut den mot grillkrydda och tillsätta 1- 2 krm torkad oregano och 1-2 krm torkad basilika. Om du använder köpt grillkrydda rekommenderar jag att du minskar något på saltmängden i receptet nedan, eftersom köpt grillkrydda oftast innehåller en hel del salt.  

Potatispanna med vitabönor i tomatsås
ca 4 portioner
1 - 2 msk rapsolja
2 gula lökar
ca 1, 2 kg potatis, av en fast sort
1 msk tomatpuré
1 msk cajunkrydda (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt
1 - 2 krm rökt paprikapulver alternativt 1 krm liquid smoke (anpassa mängden efter egen smak)
ca 2 -3 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt sedan mer om det behövs)
1 burk, à ca 400 g, vita bönor i tomatsås
Till servering:
Stekt ägg och valfria grönsaker (vi hade rivna morötter, pizzasallad, squashröra och marinerade haricots verts till, se recept här, här och här)

Gör så här: 

Skala och finhacka löken. Skala potatisen och skär den i jämnstora, små tärningar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 2 - 3minuter. Höj värmen under stekpannan och tillsätt potatisen. Låt den steka några minuter på hög värme, tills den fått lite färg runt om. Sänk sedan värmen till medelvärme och låt det steka i ytterligare ca 10 minuter. 

Ha i tomatpuré, cajunkrydda, svartpeppar, salt, samt rökt paprikapulver eller liquid smoke. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i vattnet. Blanda allt väl. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Täck stekpannan med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Låt potatisblandningen puttra på svag värme tills potatisen är mjuk. Detta kan ta olika lång tid beroende på storleken på potatisen och på vilken sorts potatis du använder (min potatis behövde koka i ca 30 minuter). Rör om några gånger under tiden. Späd ev. med lite mer vatten om det kokar torrt. 

Vänd ner bönorna, inklusive tomatsåsen. Låt allt koka i ytterligare några minuter. Smaka av. Servera gärna potatispannan med stekt ägg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.