måndag 31 december 2018


Det har blivit dags att säga adjö till året som gått och välkomna det nya. År 2018 har varit ett händelserikt år för mig och min familj, med flytt, nära döden upplevelse och annat. Nu ser jag med spänning fram emot att ta reda på vad år 2019 har att erbjuda. Ett stort tack till alla er som hittills har besökt min blogg. Hoppas att ni vill fortsätta att kika in i mitt kök och ta del av det jag lagar och bakar. Jag önskar er en trevlig nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År!🎉🎆🎇🎉.  


lördag 29 december 2018

Restsoppa med morötter och inlagd rödkål


Inlagd rödkål är en av de få saker, som ingår på vårt julbord, som det brukar vara svårt att hinna käka upp innan den blir för gammal. I år har jag försökt att bryta den trenden genom att använda den överblivna rödkålen i en egen maträtt. Efter en stunds funderande kom jag fram till att jag skulle använda kålen i en soppa. För att balansera rödkålens sötsura smak hade jag i morötter och tomater. Slutresultatet blev över förväntan. Båda jag och maken tyckte att soppan var smakrik, matig och god. Det kanske kan bli en ny tradition att käka den här soppan i mellandagarna. Jag har redan funderat på hur jag skulle kunna utveckla receptet genom att tillsätta någon tesked timjan och, eller chipotlepaste. Om du hinner testa detta före mig så kan du väl skriva en kommentar om hur det blev 😃. 

Soppa med rödkål och morötter
1 msk rapsolja
2 gula lökar
500 g morötter
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
7 - 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
ca 400 g klassiskt inlagd rödkål (ungefär 3/4 av innehållet i en rödkålsburk)
1 krm grovmalen svartpeppar
lite salt efter smak 
ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här; 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 10 minuter. Rör om då och då. Ha i tomatpurén och låt den steka med under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och vattnet. Smula i buljongtärningarna. Ha i lagerbladen och paprikapulvret. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 25 - 30 minuter. Tillsätt rödkålen och låt soppan småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Garnera ev. med hackad persilja. 


fredag 28 december 2018

Vegetarisk nyårsmeny 2018


Idag har jag fullt upp med att städa och tvätta. Jag hinner dock med att lägga ut ett förslag på en relativt enkel vegetarisk nyårsmeny innan jag fortsätter med min fredagsrengöring. Ha en riktigt bra dag 😊.

Förrätt: Snittar med äggsallad och morotslax 

Huvudrätt: Bönbiffar med julmustsås och ugnsstekt potatis 

Dessert: Fryst cheesecake med amarula

Snittar med äggsallad och morotslax
OBS! Receptet på äggsalladen bör räcka till ca 12 trekantiga eller 16 - 20 runda snittar, beroende på storlek
Skivad franska (mängd beroende på vilken form av snittar du vill göra, se ovan)
ca 1 dl crème fraiche, gräddfil eller avrunnen fil (se här)
1 tsk dijonsenap
1 msk majonäs
4 msk hackad gräslök  eller  salladslök
1 krm paprikapulver
knappt 1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak 
6 - 8 kalla hårdkokta ägg
1 sats morotslax (se här) (OBS! tar minst 4 - 5 timmar att laga till) 

Gör så här:
Skala och grovhacka äggen. Blanda dem med resten av ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Dela skivad franska i trekantiga bitar eller tryck ut rundlar med ett kakmått eller liknande. Lägg på en klick äggsallad. Garnera med lite morotslax. Ställ snittarna kallt en stund innan servering. 

Bönbiffar
ca 12 stycken
400 g kokta svarta bönor (se häralternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade svarta bönor
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk worchestershiresås (originalet innehåller ansjovis men det finns vegansk variant, går att ersätta med samma mängd Hp-sås)
1 tsk kinesisk soja (jag använder mrs Cheng´s)
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 2 dl ströbröd
2 msk grillkrydda (jag använder Santa Marias)
Matfett till stekning 

Gör så här: 
Obs! Häll av konserverade bönor, skölj dem under rinnande vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet. Ställ smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den ofta stå över natten). Blöt händerna i kallt vatten. Ta lite smet i handen och forma den till en rund biff ca 6-7 cm i diameter. Upprepa detta tills smeten är slut. 

Hetta upp lite matfett i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Biffarna går bra att frysa.

Julmustsås
2 dl julmust
1 msk grönsaksfond
1 - 2 tsk kinesisk soja (börja med den mindre mängden och ha i resten, om du tycker att det behövs, när såsen nästan kokat klart)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
knappt ½ krm torkad rosmarin
½ krm malen torkad ingefära 
2 dl crème fraiche eller grädde
ev. lite salt efter smak

Gör så här: 
Blanda julmusten med fonden och sojan i en kastrull. Låt det sakta koka upp. Tillsätt svartpeppar, timjan, rosmarin och ingefära. Låt småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Rör ner crème fraiche eller grädde. Låt det småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av. 

Ugnsstekta potatisklyftor
ca 4 portioner
1 ½ kg potatis av en fast sort
1 msk rapsolja
 salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en stor bunke och ha i oljan. Blanda allt ordentligt. Häll ut potatisen glest på plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills potatisen mjuknat och fått färg. Ha på salt efter smak. 

Fryst cheesecake med amarula
10 digestivekex
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 cl amarula (likör)
300 g cream cheese (jag tog philadelphiaost)
3 dl vispgrädde

Gör så här: 
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en stor springform (jag valde en form som är 28 cm i diameter men det funkar också med en som är 24 cm). Krossa kexen till smulor och strö ut hälften i botten av formen. Ställ undan resten av kexsmulorna så länge. 


Dela äggen i gulor och vitor. Lägg dem i två separata bunkar. Häll grädden i en tredje bunke. Vispa äggvitorna till fast skum och ställ sedan undan dem så länge. Vispa grädden och ställ sedan undan den också. Vispa ihop äggulorna med sockret och vaniljsockret. Tillsätt cream cheese och amarula. Rör eller vispa tills allt blandats ordentligt. Blanda ner grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Strö på de sparade kexsmulorna. Täck formen med en stor plastpåse eller med plastfolie och ställ den plant i frysen. Låt den stå i minst 5 timmar (jag lät min stå över natten). Ta upp cheesecake ur frysen ca 15 minuter innan den ska serveras. 


torsdag 27 december 2018

Pastagratäng med brysselkål och färskost


God fortsättning. Hoppas ni har haft en riktigt härlig julhelg. Vi har haft det lugnt och skönt. Våra barn var här och firade jul tillsammans med oss. Barnen kom dagen innan julafton och hade uppesittarkväll tillsammans med oss. De var sedan kvar här och käkade lunch på julaftonen innan de gav sig av på andra äventyr. Resten av helgdagarna har jag och maken bara tagit dagen som den kommer och njutit av ledigheten. Vi har åkt ut med husbilen och tagit långpromenader i det vackra vintervädret. 

Lite matlagning har jag också hunnit med. Igår lagade jag denna mumsig pastagratäng med brysselkål och färskost. Vi hade nämligen brysselkål kvar i frysen och lite färskost över från uppesittarkvällen, så jag tyckte att det var en utmärkt idé att kombinera dessa ingredienser i en krämig pastagratäng. Vi käkade gratängen tillsammans med lite rivna morötter. En god och enkel middag som smakade bra efter all julmat. 

Pastagratäng med brysselkål och färskost
ca 4 portioner
250 g pasta
350 g brysselkål, fryst
vatten och salt till kokning
lite matfett till formen
ca 1 ½ dl riven lagrad ost
Sås: 
10 dl standardmjölk (3 % fett)
6 msk vetemjöl
ca 200 g smaksatt färskost (jag hade i arlas färskost med smakerna vitlök samt paprika)
ca 3/4 - 1 tsk salt, eller efter smak
en liten nypa malen vitpeppar 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer 2 liter, med lite matfett. Koka upp vatten med lite salt i en stor gryta. Ha i pastan och låt den koka i ca 2 - 3 minuter. Tillsätt brysselkålen och låt allt koka i ytterligare ca 8 - 9 minuter. Häll av alltihop i ett durkslag. Lägg över detta i formen. Dela gärna brysselkålen i halvor. 

Fortsätt sedan med såsen. Vispa ihop mjölken med mjölet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 minuter. Rör om i botten då och då. Tillsätt färskosten och rör om tills den har smält. Låt såsen småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Häll såsen i formen och blanda allt väl. Strö på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut formen och låt den stå i några minuter innan servering. 


lördag 22 december 2018

Mozzarellafyllda quinoabollar samt en örtsås med vitlök, persilja och basilika


Som ni kanske har märkt så svämmar inte bloggen över av recept på julmat direkt. Detta beror på att vi, i likhet med de flesta andra, är ganska konservativa med vad som hamnar på julbordet, och vi är nöjda med att fortsätta äta den julmat som vi brukar äta. Vi testar ständigt nya och spännande maträtter, så en dag om året kan det vara skönt att veta vad maten kommer att smaka. Är du nyfiken på vad vi käkar på julaftonen så hittar du tidigare inlägg och recept på vår julmat under etiketten 'Jul' i kolumnen till höger. 

Dessa delikata, mozzarellafyllda, quinoabollar är en av alla nya maträtter som vi har testat i år. Originalreceptet kommer i från en trevlig blogg som heter 'Rhubarb and cod' (se här). Där serverades bollarna tillsammans med tomatsås som fyllning i baguetter, men jag valde istället att servera bollarna med ugnsstekt potatis och en smakrik örtsås (ett omgjort recept på en sås till kycklingfärsbiffar från Hemmets Journals matkalender). Det var supergott! 😋. 

Bollarna var lätta att forma och höll ihop bra vid stekning. Ett jättebra grundrecept på quinoabollar tycker jag. Smaken kan enkelt varieras genom att byta ut kryddningen i smeten och utesluta osten i fyllningen. Jag kan tänka mig att det kan vara gott att smaksätta bollarna med t.ex. grillkrydda eller någon annan god kryddmix (se olika sorter här). Lämna gärna en kommentar om du gör någon egen god variant. 

Mozzarellafyllda quinoabollar
ca 20 stycken
1 dl quinoa
vatten till skållning, sköljning och kokning
ca 200 g kokta vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor plåtburk med konserverade bönor
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 tsk örtsalt (Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
½ dl finriven parmesanost
1 dl ströbröd
ca 60 -75 g mozzarella skuren i 20 små bitar
rapsolja till stekning

Gör så här
lägg quinoan i en trådsil. Häll på kokande vatten. Skölj sedan quinoan under rinnande kallt vatten. Låt rinna av. Lägg quinoan i en kastrull och häll på 3 dl vatten. Låt quinoan koka på svag värme i ca 12 - 15 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt den stå i ca 10 minuter. Låt quinoan kallna. 

Mosa bönorna, med en gaffel eller med en stavmixer, i en bunke (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Tillsätt ägget, vitlöken, oreganon, örtsaltet, svartpepparn, parmesanosten och ströbrödet. Ha i quinoan och blanda allt väl. Ställ smeten kallt i ca 15 minuter. 

Skär mozzarellan i 20 jämnstora bitar. Forma 20 jämnstora bollar av smeten och ha i 1 bit mozzarella i varje. Tillslut dem väl. Stek bollarna i olja några minuter per sida. 

Örtsås med vitlök, persilja och basilika
ca 4 portioner
2 ½ dl grädde
1 dl vatten
2 tsk mörk majsenaredning
1 pressad vitlöksklyfta
½ svampbuljongtärning
knappt 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
salt och malen vitpeppar efter smak

Gör så här: 
Vispa ihop allt utom örterna, saltet och pepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt örterna och smaka av med salt och peppar. 


torsdag 20 december 2018

Gratinerad potatisgnocchi med tomater, solrospesto och mozzarella


Gratinerad potatisgnocchi är verkligen supermumsigt. Jag brukar vanligtvis göra en variant med tomatsås och mozzarella (se här). Denna gång valde jag dock att göra en lite enklare tomatsås, gjord enbart på krossade tomater blandade med min hemmagjorda gröna solrospesto. Det hela blev riktigt lyckat och smakade fantastiskt gott 👍😊. 

Gratinerad potatisgnocchi med tomater, grön pesto och mozzarella
1 sats potatisgnocchi (se här) eller ca 1 kg köpt potatisgnocchi
500 g krossade tomater
½ - 1 dl grön pesto (jag använde hemmagjord pesto gjord på solroskärnor, se här)
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
1 mozzarellaboll, à ca 125 g
Lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 - 2 ½ liter, med lite matfett. Blanda de krossade tomaterna med peston i en kastrull. Låt det koka upp under lock. Sänk värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. 

Koka under tiden gnocchin i lättsaltat vatten enligt anvisningarna i receptet eller på förpackningen. Låt den rinna av i durkslag. Lägg sedan gnocchin i formen. Smaka av såsen med salt och svartpeppar och häll den i formen. Blanda den lite försiktigt med gnocchin. Strimla mozzarellan och fördela den över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter, eller tills osten fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering.