lördag 13 januari 2018

Snabbakade stekpannebröd (Stompa)


När vår yngsta dotter kom förbi en kväll ville jag bjuda på något gott. Jag bakade därför en sats 'stompa'. Stompa är mjuka och goda  tunnbröd som gräddas i stekpannan. Degen har ingen jästid, eftersom den innehåller bikarbonat istället för vanlig jäst, vilket gör att bröden går väldigt snabbt att baka. Stompa är godast att äta nybakade med lite smör och ost. Mmm... så gott!

Snabbakade stekpannebröd (Stompa)
blir ca 10 stycken runda brödkakor
7 ½ dl rågsikt
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ½ dl fil
1 - 2 msk sirap (i originalreceptet ingår det ca 3/4 dl sirap men det tycker jag blir alldeles för sött)

Gör så här: 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt filen och sirapen. Blanda allt till en deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och dela den i 10 lika stora bitar. Kavla ut dem till cirklar à ca 15 cm i diameter. Stek bröden i en torr stekpanna, några minuter per sida. Häll dem varma inslagna i en bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar