måndag 29 januari 2018

Riven potatisgratäng med broccoli och färskost


Här kommer receptet på den fantastiskt goda potatisgratäng som jag gjorde sist vi hade matgäster. Idén till receptet kommer ifrån 'Genius Kitchen' (se här). Gratängen består av grovt riven potatis som blandas med hackad broccoli samt en mix av färskost och mjölk eller grädde. Resultatet blev en härligt krämig gratäng, som faktiskt visade sig vara mycket godare än vad jag trodde att den skulle bli. Vi käkade den smaskiga gratängen med stekta bönbullar och rivna morötter. En mycket lyckad kombination 👌.

Riven potatisgratäng med broccoli och färskost
ca 4 - 6 portioner
2 ½ dl standardmjölk eller matlagningsgrädde (jag använde milda mat extra med 4 % fett)
200 g färskost, gärna smaksatt (jag använde philadelphia med vitlök och örter)
1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svatrtpeppar
500 g fryst broccoli, upptinad och väl avrunnen
750 g potatis av en mjölig sort
lite matfett till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smöra en ugnsfast form med lite matfett (min form mäter ca 20 x 25 cm och rymmer ca 2 liter). Vispa ihop mjölken, eller grädden, med färskosten, örtsaltet och svartpepparn i en stor bunke. Grovhacka broccolin och ha i den i bunken. Skala potatisen och riv den grovt. Ha i även den i bunken. Blanda allt väl och lägg sedan över blandningen i formen. Släta till ytan. 


Täck formen med en bit aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 - 70 minuter. Ta ut formen och ta bort aluminiumfolien. Ha på den rivna osten. Sätt tillbaka formen i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk och osten har fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan servering. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar