tisdag 9 januari 2018

Karibisk linsgryta med jerkkrydda och kokosmjölk


Den här supergoda, enkla och billiga, karibiska linsgrytan passar jättebra så här efter jul när det kan vara lite tomt i plånboken. Jag kokade egna linser, men om du inte känner för att göra det så kan du använda ca 400 g färdigkokta konserverade linser på burk eller tetra istället (OBS! avrunnen vikt gäller). Hoppa då över det första stycket i receptet. Servera gärna den smakrika grytan med färska grönsaker, basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Mums! 😋

Karibisk linsgryta med jerkkrydda och kokosmjölk
Ca 4 portioner
Linser: 
ca 2 dl torra gröna linser
Vatten till blötläggning och kokning
Gryta: 
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 färsk chilifrukt
2 normalstora morötter
1 röd paprika
2 tsk jerkkrydda (se här)
400 ml kokosmjölk = 1 normalstor burk
1 tsk worcestersås (originalet innehåller ansjovis men det finns en vegansk sort att köpa på nätet, går att utesluta eller ersätta med HP-sås)
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk rivet limeskal
De kokta linserna
Salt efter smak
1-2 msk hackad persilja, färsk eller fryst

Gör så här: 
Häll linserna i en trådsil eller i ett durkslag. Skölj linserna under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och lägg dem sedan i en kastrull. Häll på kallt vatten så det täcker linserna + lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet. Häll på 6 dl nytt vatten och sätt kastrullen på spisen. Låt det koka upp. Sänk värmen under kastrullen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt linserna puttra på svag värme i ca 30 minuter, tills de mjuknat men fortfarande har spänst kvar i mitten. Häll av kokvattnet och ställ undan linserna så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär den i tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, chilin och paprikan och låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Ha i jerkkryddan och låt den steka med i ca 1 minut. Häll i kokosmjölken och worcestersåsen. Smula ner buljongtärningen och ha i limeskalet. Tillsätt linserna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 15 - 20 minuter, eller tills linserna och morötterna är färdigkokta. Smaka av med salt. Garnera med persiljan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.