Jag hade lite fikon och dadlar kvar efter jul och de passade perfekt att använda i dessa snabbakade limpor. I vanliga fall är jag inte överdrivet förtjust i bikarbonatsbröd, men denna variant var faktiskt riktigt god. Jag utgick från ett recept på en annan god snabbakad limpa, med torkade aprikoser och russin (se här), och bytte ut aprikoserna och russinen mot färska dadlar och torkade fikon. Ett utmärkt sätt att göra över med den överblivna julfrukten på 😊.
Snabbakade limpor med dadlar och fikon
2 limpor
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
10 färska dadlar, urkärnade och hackade
10 torkade fikon, finhackade
2 dl mörk sirap
1 L fil
Matfett till formarna
Gör så här:
Värm ugnen till 175 C. Smörj 2 stycken 1 ½ L limpformar med lite matfett. Blanda alla torra ingredienser utom dadlarna och fikonen i en stor degbunke. Finhacka fikonen och kärna ur och hacka dadlarna. Ha i dem i bunken och blanda dem väl med de torra ingredienserna. Tillsätt filen och sirapen och blanda allt till en tjock smet. Fördela den i formarna. Grädda dem långt ner i ugnen i ca 90 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Täck dem med eventuellt med en plåt om ytan riskerar att bli bränd. Ta ut dem och ta loss dem ur formarna. Låt dem kallna på galler under duk. Vänta gärna med att skära i dem tills de kallnat helt för annars är det svårt att få snygga skivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.