fredag 12 januari 2018

Majsgratäng med kryddig böngryta


Majsgratäng med kryddig böngryta är ett spännande alternativ till de gamla vanliga fredagstacosen. Den krämiga och goda gratängen (ursprungligen från matklubben) har vi käkat några gånger tidigare genom åren, men då tillsammans med en annan, liknande, böngryta. Tyvärr tappade jag bort receptet på den grytan för några år sedan, vilket var en tragedi eftersom den passade så bra till gratängen. Nu har jag dock lyckats hitta ett recept på en liknande böngryta, på Genius Kitchen (se här), som, med lite ändringar, smakar nästan exakt som den gamla favoriten. Jag blev jätteglad över att återigen få möjligheten att uppleva den smakrika kombinationen 😃. En fräsch sallad, en klick cème fraiche och lite mexikanskt böndipp (se här) blir perfekta tillbehör till den mumsiga maten.

Tips! Majsgratängen och böngrytan går naturligtvis också att käka var för sig. Gratängen passar bra att servera med en salsa eller med kryddburkens goda texas-cajunsås (se här) och böngrytan passar bra att servera med t.ex. bröd,  ris eller pasta, samt gärna lite riven ost eller smulad fetaost. 

Majsgratäng
ca 4 - 5 portioner
450 g fryst majs, upptinad och väl avrunnen
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
2 ägg
2 ½ dl riven lagrad ost
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
2 krm chilipeppar
lite matfett till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett (den form jag använder mäter ca 20 x 25 cm och rymmer ca 2 liter)

Mixa majsen i ca 2 minuter i matberedaren. Tillsätt pressad vitlök, crème fraiche, ägg och ost. Mixa en stund till (det ska bli en så slät smet som möjligt). Tillsätt mjölet, saltet och kryddorna. Mixa i ytterligare någon minut, tills allt blir väl blandat. Häll smeten i formen. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in den i mitten av ugnen. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut formen och ta av folien. Sätt tillbaka formen i ugnen igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 20 - 25 minuter, eller tills smeten stelnat i mitten (är enkelt att kolla genom att sticka ner en kniv i mitten av formen). Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 

Kryddig böngryta
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 grön paprika, à ca 150 g (jag tog samma mängd sivripaprika)
1 vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm malen kanel
1/2 krm malen kryddpeppar
1/4 krm malen kryddnejlika
1 tsk torkad oregano
1 tsk kakao
1 - 2 tsk farinsocker
500 g krossade tomater
1/2 grönsaksbuljongtärning
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor
ca 1 msk pressad lime
Salt efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och hacka paprikan. Hetta upp oljan i en gryta eller stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i 2 - 3 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken och alla kryddor. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare ca 1 minut. Ha i kakaon, farinsockret och tomaterna. Smula ner buljongtärningen. Rör ner bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de används). Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter. Smaka av limesaft och salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.