tisdag 23 januari 2018

Sydafrikansk linsgryta med banan & kokos


Den här sydafrikanska linsgrytan med banan och kokos är ett bevis på att god och nyttig vegetariska mat inte behöver vara varken dyr eller krånglig att laga. En annan positiv sak med denna gryta är att den bara blir godare av att stå till nästa dag, vilket gör att den passar perfekt i matlådan 👍. Vi käkade den delikata grytan med basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Dessutom hade vi våra vanliga salladstillbehör vid sidan om. En sagolikt god måltid 😋.

Sydafrikansk linsgryta med banan och kokos
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter (ca 150 g sammanlagt)
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 - 3 tsk afrikansk krydda (se här)
1 normalstor burk konserverade hela tomater (à ca 400 g)
1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor banan
1 ½ dl röda linser (torra)
salt efter smak

Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala morötterna och skär dem i slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelstark värme i ca 5 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den samt tomatpurén och den afrikanska kryddan i grytan (börja med den mindre mängden krydda och smaka dig fram). Låt det steka under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna, kokosmjölken & buljongtärningen. Skala och skiva bananen. Ha i den i grytan. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme, under lock, i ca 15 - 20 minuter. 

Lägg linserna i en trådsil eller durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Låt grytan koka upp igen och sedan puttra på svag värme i ytterligare ca 20 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka. Rör om i botten då och då så att det inte kokar fast. Smaka av med salt och ev. mer afrikansk krydda. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.