torsdag 18 januari 2018

Saftiga limpor med lingonsylt


Originalreceptet på degen till dessa mjuka och saftiga limpor med lingonsylt kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red). I det ursprungliga receptet bakas degen ut till runda brödkakor, men jag valde att baka ut degen till limpor istället. Det funkade jättebra. Limporna blev höga och fina och smakade supergott. Ett nytt härligt brödrecept att skriva in i receptpärmen 😃. 

Tips! Om du inte har limpformar kan du prova att grädda limporna i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper (lägg även bakplåtspapper mellan limporna så att de inte jäser ihop). Du kan behöva öka gräddningstiden med ca 10 - 15 minuter om du väljer att grädda bröden på detta sätt. Receptet ger fyra limpor,  men det är ganska enkelt att halvera receptet och bara göra två limpor istället om du föredrar det. 

Saftiga limpor med lingonsylt
blir 4 limpor
100 g jäst
75 g smör eller margarin + lite extra till att smöra formarna med
8 dl mjölk
3 dl lingonsylt
½ dl farinsocker
1 msk salt
ca 1800 g rågsikt + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Smält smöret i en gryta på spisen eller i en stor skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i mjölk- och smörblandningen. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sylten, saltet och farinsockret. Rör om tills sockret lösts upp. Arbeta in rågsikt tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. 

Smörj formarna med lite smör eller margarin. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda limporna i ca 45 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti. (täck dem med en tom plåt om ytan blir för mörk innan de är klara). Ta ut limporna ur ugnen och lossa dem ur formarna. Låt dem kallna på brödgaller under bakdukar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar