torsdag 7 januari 2016

Den ulitmata bönbiffen



Efter att ha lagt ner mycket tid på att försöka få till den ultimata bönbiffen tycker jag att den här nästan kan kallas en fullträff. Ni får förlåta mitt skryt men bra bönbiffar är minsann inte det lättaste att få till. Nu är det kanske en och annan som undrar "hur svårt kan det vara" och någon kanske till och med tänker "varför ens försöka".

Till er vill jag säga att jag har provat många olika recept på bönbiffar genom åren och tyvärr ofta blivit besviken. De vanligaste problemen har varit att biffarna inte håller ihop när man steker dem, att de är för lösa eller för torra. Efter åtskilliga misslyckade försök har jag till slut fått till ett riktigt bra recept. De här biffarna har fin konsistens och håller verkligen ihop jättebra när de steks.

Alla ni som någon gång försökt att få till en bra bönbiff och det hela slutat med en oaptitlig röra förstår nog min tidigare frustration och varför ett lyckat resultat gör mig så nöjd och exalterad. 

Tips! Det  går att variera receptet genom att t.ex. byta ut grillkrydda mot någon annan kryddblandning eller genom att ha i lite örter. Ibland har jag i riven ost i smeten eller bakar in lite ost i mitten av varje biff innan jag steker dem. Det är bara att prova sig fram tills man hittar sin egen favorit. 


Bönbiffar
Obs! Använder du konserverade bönor till det här receptet är det avrunnen vikt som gäller, vilket motsvarar ungefär 2 tetrapack eller 2 normalstora burkar. Häll av bönorna i durkslag, skölj dem under rinnande vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.

400g kokta svarta bönor eller kidneybönor  (se recept här)
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk worchestershiresås (finns vegetarisk i välsorterade matbutiker)
1 tsk kinesisk soja (jag använder mrs Cheng´s)
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 2 dl ströbröd
1-2 msk grillkrydda (jag använder Santa Marias)
Matfett till stekning 

Gör så här: 
Mixa alla ingredienserna till en smet. Ställ smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den ofta stå över natten). Blöt händerna i kallt vatten. Ta lite smet i handen och forma den till en rund biff ca 6-7 cm i diameter. Upprepa detta tills smeten är slut. 

Hetta upp lite matfett i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Den här satsen räcker till ca 4-6 personer. Biffarna går bra att frysa.


2 kommentarer:

  1. Vilket bra recept! Tack för att du delade med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna,
      Kul att du gillade receptet :). Jag tycker själv att det är ett kanonbra recept. Det är väldigt enkelt att variera smaken genom att byta ut grillkryddan mot andra kryddor (jag rekommenderar speciellt gyroskrydda eller cajunkrydda). Dessutom kan det vara gott att ha i t.ex. riven ost, fetost, soltorkade tomater eller oliver.
      Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.