Denna läckra smörgåstårta, med medelhavssmak, svängde jag ihop till kvällsmaten på midsommaraftonen. Eftersom det bara var jag och maken som käkade av den smarriga tårtan så räckte den till kvällsmat under hela helgen. Till lunch på midsommaraftonen käkade vi hemmaodlad färskpotatis med morots"lax", kokta ägg, smörslungad bladspenat (även den hemmaodlad) samt en kall sås med dill och gräslök. Härlig sommarmat! 😃
Vegetarisk smörgåstårta med medelhavssmak
ca 6 - 8 portioner
4 hönökakshalvor eller jubileumskaka
vegetarisk salami (jag använde en sort från Lidl)
skivad ost
sallad, tomater, gurka, apelsinskivor och bladpersilja
Bönröra till fyllning:
ca 400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade bönor
3 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här)
ca ½ dl finriven parmesanost
ca 2 msk hackad färsk basilika
1 pressad vitlöksklyfta eller 1 - 2 krm vitlökspulver
3 msk hackade marinerade soltorkade tomater, väl avrunna
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk örtsalt
Gör så här:
Börja med att göra bönröran till fyllningen. Mosa bönorna lite grovt med en gaffel i en bunke (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande vatten innan de används). Tillsätt resterande ingredienser och smaka av.
Lägg två av brödhalvorna på ett runt fat så att de bildar en cirkel. Bred på hälften av bönröran. Lägg på de två återstående brödhalvorna och täck med resten av bönröran. Täck tårtan med ett tårtlock, eller liknande, och ställ den kallt i minst 2 - 3 timmar (helst över natten). Garnera sedan tårtan med salami, ost, grönsaker och frukt efter tycke och smak. Ställ tårtan kallt fram tills dess att den ska serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.