torsdag 13 juni 2019

Sillabröd


Av namnet att döma borde dessa saftiga limpor passa bra att servera till inlagd sill. Och eftersom intagande av nämnda firre snart är högaktuellt, i och med den stundande midsommaraftonens traditionella sillunch, så tänkte jag att det kunde vara trevligt att baka dessa "sillabröd". 

Även om jag kan käka några bitar aubergine"sill" ibland, så är jag ingen ivrig sillätare direkt. Istället kommer jag nog med största sannolikhet att käka mina sillabrödsmackor med kokt ägg eller ost och paprika som pålägg. Ni som testar dessa limpor till midsommarsillen kan väl lämna en kommentar om hur det smakade 😃. 

Det ursprungliga receptet på limporna kommer ifrån matklubben (se här), receptet nedan är min tolkning.

Sillabröd
blir 2 limpor
50 g jäst
5 dl filmjölk
1 dl kallt kaffe
1 msk salt
1 ½ dl mörk sirap
½ dl farinsocker
6 dl grovt rågmjöl 
1 ½ dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Till pensling:
1 msk sirap 
1 msk smält smör

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt filen och kaffet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen och farinsockret. Ha i rågmjölet och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. 

Smöra 2 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk och låt dem jäsa på en varm plats i ca 2 - 3 timmar, tills brödet nått formens kant. (Jag lät mina limpor jäsa i skåpet över kylen i ca 3 timmar).  

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 40 - 45 minuter. Bröden är klara när de är 98 C i mitten. Ta ut formarna ur ugnen. Rör ihop sirapen och smöret till penslingen och stryk på detta på ytan. Lägg över limporna på ett brödgaller. Täck bröden med en bit bakplåtspapper och en bakduk och låt dem kallna. Vänta gärna någon dag innan du skär i bröden. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.