torsdag 20 juni 2019

Sparrisrisotto med stekta champinjoner


Vi älskar färsk, grön sparris och har planterat arton plantor i en sparrisbädd på vår odlingslott. Tyvärr måste vi nu vänta i ca tre år innan vi kan skörda, eftersom plantorna behöver få tid till att växa till sig och rota sig ordentligt. Fram tills dess får vi nöja oss med att köpa sparris i butiken. Vi brukar oftast bara förvälla sparrisen och käka den med lite smör och salt, enkelt men supergott!  

När vi köpte en bunt sparris senast frångick jag dock den vanan och använde istället sparrisen i en risotto. Risotto har aldrig varit någon favoritmaträtt här hos oss, men denna variant var faktiskt riktigt god. Vi toppade det hela med ett fräs gjort på sparrisknoppar och champinjoner. Det blev en riktigt lyckad smakkombination. 

Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade i boken 'Vintermat' av Cathrine Schück.

Sparrisrisotto med stekta champinjoner
ca 4 portioner
1 msk + ½ msk olivolja
1 liten gul lök
400 - 500 g grön sparris
1 vitlöksklyfta
4 dl risottoris t.ex. avorioris
10 - 11 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 ½ dl riven lagrad ost
300 g skivade champinjoner, färska eller frysta
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj och ansa sparrisen. Skär av topparna och lägg undan dem så länge. Skär sparrisstjälkarna i små bitar. Hetta upp 1 msk olivolja i en gryta. Ha i löken och låt den steka på svag till medelstark värme i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt sparrisstjälkarna och låt dem steka med i ca 5 minuter. Koka under tiden upp vattnet och vispa ihop det med buljongtärningarna. Ställ undan detta så länge. 

Ha i riset och vitlöken i grytan. Låt allt steka under omrörning i  2 - 3 minuter. Häll i lite av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning. Fortsätt sedan att tillsätta lite av buljongen i taget på samma sätt. Låt risotton koka i ca 20 - 25 minuter. 

Stek under tiden svampen i en stekpanna utan fett tills vätskan dunstat. Tillsätt ½ msk olivolja och sparristopparna. Låt allt steka i ca 7 - 8 minuter, eller tills svampen och stjälkarna fått lite färg. Smaka av med salt och svartpeppar. Håll fräset varmt.  

Rör ner osten i risotton och låt den smälta. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Fördela risotton på fyra tallrikar och toppa med svampfräset.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.