onsdag 12 juni 2019

Rökig vitkålsgryta med kidneybönor


Den här rökiga vitkålsgrytan med kidneybönor blev en positiv överraskning för mina smaklökar. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle tycka att grytan var så god som jag gjorde på grund av att den innehåller liquid smoke, ett livsmedel som jag tidigare haft ganska svårt för. Just i denna gryta tyckte jag dock att den rökta smaken passade perfekt och gav hela rätten ett lyft. Det verkar som om min motviljan mot rökextrakt på flaska har gett med sig, för jag börjar till och med tycka att det kan vara riktigt gott att tillsätt några droppar flytande rök i maten lite då och då. Vi käkade grytan med vanligt långkornigt ris och lite riven lagrad ost. Enkelt och supergott! 😋

Rökig vitkålsgryta med kidneybönor
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
500 g vitkål skuren i små bitar
200 g morötter
2  vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
2 tsk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
ca 2 - 3 krm liquid smoke (ta mer om du gillar rökt smak)
200 - 250 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kidneybönor
ca 1 tsk hot sauce (jag använde Frank´s original)
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna & skär dem i slantar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna/ i en gryta. Ha i löken, vitkålen och morötterna och låt det steka på ganska hög värme i ca 10 minuter, så att grönsakerna får fin färg. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, tomatpurén och kryddorna och timjan. Låt allt steka under omröring i 1 - 2 minuter. Tillsätt vattnet, buljongtärningen, lagerbladet och liquid smoke. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 25 minuter. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt allt koka i ytterligare ca 10 minuter, tills kålen är mjuk. Rör i hot sauce och smaka av med salt. Garnera ev. med lite hackad persilja


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.