måndag 3 juni 2019

Rumänsk böngryta


Rumänsk mat är inget som jag lagar särskilt ofta. Jag har vad jag kommer ihåg bara gjort en rumänsk maträtt tidigare (potatismosgratinerad vitkålsröra). Eftersom den blev god så tänkte jag att det kunde vara värt att leta upp fler rumänska recept. Valet föll på denna böngryta med morötter och paprika. Grytan var enkel att laga och smakade riktigt gott. Om den är autentiskt rumänsk låter jag dock vara osagt. Vi käkade grytan med kokt matvete, inlagd feferoni, råkostsallad och en klick avrunnen fil (istället för crème fraiche). Mycket gott! 😋

Rumänsk böngryta
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
250 g morötter
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 - 2 krm rökt paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 burk, à ca 400 g, konserverade hela tomater
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
ca 400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade bönor
salt efter smak

Gör så här: 
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Mixa dem i matberedaren tills de är finhackade (om du saknar matberedare kan du finhacka dem för hand). Lägg undan dem så länge. Skala löken och mixa även den. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär den i bitar. Mixa dem så de blir finhackade. Blanda morötterna med löken och paprikan. Hetta upp oljan i en gryta eller i en stekpanna med höga kanter. Ha i de finhackade grönsakerna och låt dem steka på hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Skala vitlöken och pressa ner den i grytan. Tillsätt även tomatpurén och alla kryddor utom lagerbladet. Låt allt steka under omrörning i 2 - 3 minuter. Häll i tomaterna, inklusive spadet, och tillsätt vattnet samt buljongtärningen och lagerbladet. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Rör ner bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt grytan småkoka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.