Mexikansk bönsoppa
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
300 g morötter
1 tärnad paprika
2 msk chilipulver
1 ½ - 2 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano (välj gärna mexikansk oregano, som har en citruston)
500 g passerade tomater
ca 7 ½ dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 - 500 g blandade kokta bönor
1 liten burk majskorn, à ca 150 g
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering:
ett gott ljust bröd samt en klick crème fraiche eller turkisk yoghurt och eventuellt lite riven ost och/eller hackad inlagd jalapeno
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i jämnstora små tärningar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär även den jämnstora små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem fräsa på medelstark värme i ca 5 minuter. tillsätt paprikan och låt den steka med i 3 - 4 minuter. Tillsätt vitlöken, chilipulvret, spiskumminen och oreganon, och låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och vattnet (använd gärna tomatförpackningen som mått till vattnet). Smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 35 - 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Rör ner bönorna. Låt soppan koka i ytterligare 5 - 10 minuter. Häll av majsen och rör ner den i grytan. Låt soppan koka i några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.