torsdag 10 december 2020

Mexikansk bönsoppa

 

En tallrik kryddig och god mexikansk bönsoppa passar perfekt att servera under den här årstiden, då det ibland kan kan vara lite ruggigt både ute och inne. Vi käkade soppan toppad med en klick crème fraiche och lite hackad inlagd jalapeno. Dessutom hade vi gratinerade dubbelmackor med ost till också. Det var supergott och mycket mättande. 

Mexikansk bönsoppa
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
300 g morötter
1 tärnad paprika
2 msk chilipulver 
1 ½ - 2 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano (välj gärna mexikansk oregano, som har en citruston)
500 g passerade tomater
ca 7 ½ dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 - 500 g blandade kokta bönor
1 liten burk majskorn, à ca 150 g
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
ett gott ljust bröd samt en klick crème fraiche eller turkisk yoghurt och eventuellt lite riven ost och/eller hackad inlagd jalapeno

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i jämnstora små tärningar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär även den jämnstora små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem fräsa på medelstark värme i ca 5 minuter. tillsätt paprikan och låt den steka med i 3 - 4 minuter. Tillsätt vitlöken, chilipulvret, spiskumminen och oreganon, och låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och vattnet (använd gärna tomatförpackningen som mått till vattnet). Smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 35 - 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Rör ner bönorna. Låt soppan koka i ytterligare 5 - 10 minuter. Häll av majsen och rör ner den i grytan. Låt soppan koka i några minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.