torsdag 17 december 2020

Rejäla råglimpor


Dessa rejäla råglimpor fick god smak och karaktär av att jag använde finmalet rågmjöl och ättika i degen. Jag bakade ut fyra limpor av degen men de höll på att jäsa ur formarna, så nästa gång som jag bakar dessa limpor ska jag prova att göra fem mindre limpor och grädda dem i en långpanna.  

Rejäla råglimpor
blir 4 - 5 stycken beroende på storlek
100 g smör eller margarin + lite extra matfett till formarna
12 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 ½ dl mörk sirap
1 msk ättikssprit (12 %) 
ca 750 g finmalet rågmjöl
ca 1000 - 1200 g vetemjöl

Gör så här: 
Smält smöret och blanda det med vattnet i en stor degbunke. Mät temperaturen på blandningen så att den inte överstiger 37 C. Om den gör det så låt den svalna tills den är 37 C. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp helt. Ha i saltet, sirapen och ättikan. Rör om. Tillsätt rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet lite i taget tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter. 

Smörj 4 - 5 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 - 5 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. (Om du saknar formar kan du lägga limporna i en bakpappersklädd långpanna. Ha även bakpapper mellan limporna, eller pensla sidorna på limporna med lite olja eller smält smör, så att de inte fastnar i varandra). Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 45 - 60 minuter, eller tills limporna är 98 C inuti (tid beroende på storlek, limpor gräddade i långpanna brukar ta längre tid än limpor i formar). Ta ut formar ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.