tisdag 1 december 2020

En enkel och god morotssås till pasta


Denna enkla morotssås svängde jag ihop häromdagen när jag var sugen på en krämig och god pastasås. Receptet nedan är ett bra grundrecept som går att variera efter egen smak. Denna gång valde jag att krydda såsen med hemmagjord montreolkrydda. Det blev riktigt mumsigt. Lite riven lagrad ost på toppen var pricken över i. 

Morotssås till pasta
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
ca 500 g morötter
2 tsk montreolkrydda (se här)
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
250 g krossade tomater (Det brukar vara ca 400 g i en burk eller ca 500 g i en tetra. Det som inte går åt i såsen går att frysa och använda vid ett annat tillfälle)
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten med 15 % fett)
Eventuellt lite salt efter smak
ca 1½ - 2 dl riven lagrad ost till servering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (med tillhörande lock). Ha i löken och morötterna och låt dem steka på ganska hög värme i ca 8 - 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, kryddan och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och tomaterna. Smula ner buljongtärningen. Blanda allt ordentligt. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 - 20 minuter, eller tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Rör ner crème fraichen och låt den bli varm. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.