måndag 14 december 2020

Pasta med grönkål, tomat och majs

 

Dagens recept är en lättlagad pasta med grönkål, tomat och majs. Vi toppad pastan med lite lagrad ost och käkade den tillsammans med rivna morötter. Det var supergott! 

Pasta med grönkål, tomat och majs
ca 4 - 6 portioner
400 g pasta
vatten och salt till pastakoket
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 300 - 400 g grönkål, sköljd och repad (går att byta ut mot tinad, förvälld fryst grönkål, men krama då ur vätskan innan kålen används)
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 ½ - 2 msk grönsaksfond
½ - 1 tsk sambal oelek
1 lagerblad
1 liten burk majskorn, à ca 150 g
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering:
riven lagrad ost eller smulad fetaost

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovhacka grönkålen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Höj sedan värmen lite under stekpannan och tillsätt kålen. Låt den steka med i ca 7 - 8 minuter. Ha i vitlöken och tomatpurén. Låt allt steka i ytterligare någon minut. Rör i tomaterna, fonden, sambal oelek och lagerbladet. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att röran bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 25 - 30 minuter. Späd ev. med upp till 1 dl vatten om det kokar torrt. 

Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Ta undan, och spara, ca 1 ½ - 2 dl av kokvattnet när pastan nästan kokat klart. Häll av resterande kokvatten och ha sedan tillbaka pastan i grytan igen. 

Fiska upp lagerbladet ut kålröran och kasta det i komposten. Rör sedan ner grönkålsröran i pastagrytan. Häll av majskornen och rör ner även dem i grytan. Värm blandningen en kort stund under omrörning. Späd med det sparade kokvattnet under tiden. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Strö på riven ost, eller smulad fetaost, vid servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.