onsdag 16 december 2020

Indonesisk böngryta


Nu när det pågår julförberedelser i köksregionen håller jag den vanliga matlagningen på en ganska enkel nivå. Dagens recept, som är en indonesisk böngryta, är ett exempel på den typ av mat som hamnat på våra middagstallrikar den senaste tiden. Vi käkade den goda grytan med basmatiris, rivna morötter och en klick äppelchutney (se här). Det var mycket mumsigt. 

Idag fortsätter julbestyren i köket. Jag ska nämligen laga lite godis. I vanliga fall brukar vi ha knäck, marknadsnougat, fransk chokladkola, samt tryffelkaka, som julgotter (se recept här), men eftersom det blir en annorlunda jul i år så nöjer jag mig med att göra marknadsnougat. Det är ju bara maken och jag som ska fira tillsammans och vi behöver inte ha massor med sötsaker hemma. Maken uppskattar också min återhållsamhet, eftersom han är en magerlagd, notorisk skåpätare som gladeligen, och utan risk för viktuppgång, skulle kunna smaska i sig det mesta av gotterna själv, men ändå kanske inte må särskilt bra utav det. Jag vet att yngsta dottern har gjort eget julgodis, vilket innebär att de övriga familjemedlemmarna får sin beskärda del av godis även detta år (trots att jag tar det lite lugnare). 

Indonesisk böngryta
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk curry
1 tsk malen spiskummin
500 g krossade tomater
1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
ca 400 g kokta mörka bönor, t.ex. svarta eller kidney (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade bönor (avhällda och avsköljda)
ca 2 msk tahini (sesampasta, brukar finnas bland orientaliska varor i matbutiken)
1 - 2 msk färskpressad limejuice
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Lite hackad färsk koriander eller persilja till servering

Gör så här: 
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna en med tillhörande lock. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i 5 minuter. Ha i vitlök, ingefära, curry och spiskummin. Låt allt steka i ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt tomaterna, vattnet, buljongtärningen och bönorna. Låt alltsammans puttra på svag värme, under lock, i ca 15 minuter. Ha i tahini och limejuice och låt allt koka under omrörning i ca 4 - 5 min. Smaka av med  salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackad färsk koriander eller persilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.