måndag 20 september 2021

Långpannelimpor med linfrö, kli och russin



Dagens recept är en mjuk och god limpa bakad i långpannan. Jag tycker att det är otroligt smidigt att grädda limpor i långpannan, speciellt i de perioder då mina fingerleder är upproriska och viker sig åt fel håll. Det är mycket enklare att trycka ut degen i en stor form än att dela upp den till limpor och lägga dem i mindre formar. Jag slipper ju dessutom omaket med att smöra och diska limpformarna, en uppgift som inte heller är någon höjdare när fingrarna krånglar. Det känns bra att ha hittat ett sätt som gör det möjligt för mig att fortsätta att baka trots att kroppen inte riktigt fungerar som den ska. 
 
Långpannelimpa med linfrö, kli och russin
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten, 37 grader varmt
1 dl flytande margarin, eller 100 g smält smör 
1 msk salt
1 dl sirap
2 dl russin
1 dl linfrö
2 dl vetekli
ca 1, 8 kg rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap, margarin, russin, linfrön och kli. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 90 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en mindre långpanna, ca 23 x 33 cm. Tryck ut degen i formen. Nagga hela ytan med en gaffel. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 50 - 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Placera formen på gallret i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 70 - 90 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller och dra bort bakplåtspapperen. Vänd sedan tillbaka brödet och täck det med en bakduk. Låt brödet svalna helt innan du delar det i fyra lika stora delar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.