Dagens recept är en kanongod vitkålsröra kryddad med en variant av den latinamerikanska kryddan sazon. Sazon är smakrik men inte särskilt stark, om du vill ha mer hetta i maten rekommenderar jag att du tillsätter en hackad chili. Själv tillsatte jag ingen chili utan nöjde mig med att smaksätta röran med enbart själva kryddmixen. Vi käkade röran med pasta och lite riven ost. Enkelt, billigt och gott! 😃
Vitkålsröra med sazonkrydda
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500 g sköljd och ansad vitkål
150 - 200 g morötter
ev. 1 finhackad chilifrukt
1 - 1 ½ msk sazonkrydda (se här)
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
500 g passerade tomater
1 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
salt efter smak
ev. 1 dl vatten (om du önskar en mer såsig konsistens)
Till servering:
Pasta eller ris och ev. lite riven ost eller smulad fetaost
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka vitkålen (jag rev den grovt i matberedaren). Skala och grovriv morötterna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Tillsätt löken, kålen och morötterna och låt allt steka i ca 15 minuter. Grönsakerna ska få lite färg och mjukna lite. Tillsätt sazonkryddan, vitlöken och tomatpurén. Ha ev. i chilin (om du vill ha lite mer hetta). Låt allt steka under omrörning i ytterligare några minuter. Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen. Vänd ner svartpepparn och tillsätt lagerbladet. Blanda allt väl. Låt röran koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 30 minuter, eller tills kålen och morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Tillsätt ev. vatten om du tycker att röran blir för torr. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av röran med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.