onsdag 8 september 2021

Pastagratäng med morötter, champinjoner och purjolök

 

Nu har vi skördat all vår purjolök och lagt i frysen. En del av purjolöken hade nämligen börjat utveckla blomstjälkar, så det var lika bra att skörda alltihop innan den blivit träig. Det var faktiskt perfekt tajmat, för förra årets skörd tog nyligen slut. I dagens recept har jag använt lite av purjolöken som vi skördade. Den fick sällskap av champinjoner och morötter i en krämig pastagratäng. Jag använder ofta purjolök, svamp och morötter tillsammans eftersom jag tycker att smakerna passar väldigt bra ihop. Det funkade fint även denna gång för gratängen blev supergod. 

Pastagratäng med morötter och champinjoner
ca 4 portioner
250 g pasta
vatten och salt till pastakoket
lite matfett till att smöra formen 
Morotsröra: 
1 msk smör
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 150 g strimlad purjolök
350 g morötter
2 - 3 tsk grillkrydda (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 - 2 krm liquid smoke
1 svampbuljongtärning (minska till 1/2 - 3/4 buljongtärning om du använder en grillkrydda som innehåller salt)
ev. lite salt efter smak
Ostsås:
8 dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
knappt 1 krm malen vitpeppar
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Ställ sedan undan formen så länge. 

Skala morötterna och riv dem grovt. Stek champinjonerna utan fett tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt smöret, morötterna och purjolöken. Låt allt steka på medelvärme i ca 15 minuter (morötterna ska mjukna och få lite färg). Vänd runt allt några gånger under tiden. Tillsätt grillkrydda, svartpeppar och liquid smoke. Smula ner buljongtärningen. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut (se till att buljongtärningen blandas jämnt med det andra). Smaka av med salt och blanda röran med pastan i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner lätt fast! Ta av grytan från värmen och ha i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen och blanda den sedan med pastan och morotsröran i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter, tills ytan fått lite färg.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.