onsdag 22 september 2021

Het potatispanna med kokos, grönkål och halloumi

 

I förrgår var vi nere på vår odlingslott och skördade potatis, rödbetor och grönkål. Odlingssäsongen går mot sitt slut så vi har inte så mycket kvar att skörda. Vi tog upp alla kvarvarande rödbetor, de flesta var små och ynkliga eftersom de drabbats av någon slags sjukdom, och vi var tvungna att gräva upp och kasta alla grönkålsplantor eftersom de var fulla av små vita löss, urk! De få grönkålsblad som var lusfria använde jag tillsammans med potatisen i en kryddig och god potatispanna. Råkost, orientaliskt tunnbröd och en klick äppelchutney (se här) var perfekta tillbehör till den mycket mumsiga potatispannan. 

Het potatispanna med kokos, grönkål och halloumi
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
ca 1 - 1, 2 kg potatis av en fast sort
200 g grovt hackad grönkål, färsk eller tinad fryst
1 - 2 tsk finriven, färsk ingefära
2 msk tomatpuré
2 - 3 tsk berberekrydda (se här)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
ev. 1 dl vatten
200 g halloumi
salt efter tycke och smak

Gör så här: 

Skala och finhacka löken. Skala potatisen och skär den i jämnstora, små tärningar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 2 - 3minuter. Höj värmen under stekpannan och tillsätt potatisen. Låt den steka några minuter på hög värme, tills den fått lite färg runt om. Sänk sedan värmen till medelvärme och låt det steka i ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt grönkålen och låt den steka med i ca 5 minuter. 

Ha i tomatpurén, kryddmixen och ingefäran. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i kokosmjölken och smula i buljongtärningen. Blanda allt väl. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Täck stekpannan med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Låt potatisblandningen puttra på svag värme tills potatisen är mjuk. Detta kan ta olika lång tid beroende på storleken på potatisen och på vilken sorts potatis du använder (min potatis behövde koka i ca 40 minuter). Späd ev. med lite vatten om det kokar torrt. 

Strimla halloumin och stek den gyllenbrun. Vänd ner halloumin i potatisblandningen. Låt allt puttra i någon minut. Smaka av med salt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.