onsdag 29 september 2021

Marockansk linssoppa med zucchini

 

Dagens recept är en marockansk linssoppa med zucchini som passar perfekt en ruskvädersdag som denna. Jag använde fryst zucchini i soppan. Jag brukar nämligen grovriva zucchini och frysa in när vi har ett överflöd av nämnda grönsak. På det sättet har jag tillgång till zucchini även efter odlingssäsongen. Den frysta zucchinin blir lite sladdrig och ger ifrån sig ganska mycket vätska, vilket gör att den inte passar att använda i alla recept, men den går alldeles utmärkt att använda i t.ex. en soppa. Du kan dock behöva minska lite på vätskemängden i recepten. 

Vi käkade den mumsiga soppan med en klick turkisk yoghurt och orientaliska tunnbröd.

Marockansk linssoppa med zucchini
ca 4 portioner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk marockansk krydda
500 g krossade tomater
5 - 7 dl vatten, börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs (minska till 3-4 dl vatten om du använder fryst zucchini)
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
ca 800g zucchini (ev. grovt riven ur frysen)
1 dl torra, röda linser
Salt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. 

Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och den marockanska kryddan. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och den mindre mängden vatten (tips! använd den tomma tomatförpackningen som mått). Smula i buljongtärningarna och tillsätt sambal oelek. Ansa zucchinin och riv den grovt. Ha sedan i den i grytan. Häll linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem en stund under rinnande kallt vatten. Ha i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna, och grönsakerna, mjuknat så mycket som du vill att de ska göra. Späd ev. med mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.