måndag 13 september 2021

Kikärtsgryta med zucchini och paprika

 

Nu i helgen som var tog vi bort våra zucchiniplantor. Det satt några fina zucchinifrukter kvar som vi plockade med oss hem. En av dem använde jag i dagens recept, som är en kryddig och god kikärtsgryta (jag har tyvärr glömt bort vart jag hittade det ursprungliga receptet). Vi serverade grytan med basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Det var mycket mumsigt 😋. 

Kikärtsgryta med zucchini och paprika
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 400 - 500 g zucchini
1 röd paprika, à ca 125 - 150 g
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
2 tsk currykrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
½ tsk malen spiskummin
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
½ dl chutney t.ex. mangochutney eller äppelchutney (se här)
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
200-225 g kokta kikärtor alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
Lite salt efter smak. 

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj och ansa zucchinin och paprikan. Skär dem sedan i jämnstora små tärningar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Höj värmen under stekpannan och tillsätt zucchinin och paprikan. Låt dem steka med i ca 5 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, curry och spiskummin. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i kokosmjölken. Rör i sambal och chutney. Smula i buljongtärning. Vänd ner kikärtorna. Låt allt koka på svag värme i ca 5 - 10 minuter. Smaka av med salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.