onsdag 13 februari 2019
Snabblagad thaisoppa
Denna utsökta, snabblagade thaisoppa bjöd jag på senast som vår yngsta dotter och en av hennes vänner var här på besök. Dotterns vän tycker inte om stark mat så jag var därför sparsam med srirachasåsen i själva soppgrytan. Dem av oss som gillar något starkare mat hade i mer sriracha i tallriken i stället. Alla tyckte att soppan var kanongod, även om dotterns kompis tyckte att den var lite i starkaste laget för hans smak.
Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på ica.se.
Snabblagad thaisoppa
4 portioner
2 gula lökar
8 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
ca 600 g frysta wokgrönsaker (jag använde ICA-basic)
3 torkade limeblad (brukar finnas bland de asiatiska varorna i välsorterade matbutiker) kan eventuellt ersättas med lite rivet limeskal och 1 - 2 msk saft från pressad lime
ca ½ - 1 dl sweet chilisås
ca 1 - 2 tsk srirachasås (du kan självklart ha i mer, eller mindre, efter egen smak)
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Ha i den i gryta. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och låt det koka upp under lock. Sänk värmen under grytan och låt löken småkoka i ca 10 - 15 minuter. Tillsätt wokgrönsakerna. Ha i sweet chilisåsen och srirachan (börja med de mindre mängderna och tillsätt eventuellt mer vid avsmakning eller servering). Låt soppan koka upp igen och sedan småkoka i ca 10 - 15 minuter, eller tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem. Tillsätt kokosmjölken och låt soppan småkoka i ytterligare 2 -3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ha eventuellt i lite mer sweet chilisås eller sriracha. Fiska upp limebladen och släng bort dem.
måndag 11 februari 2019
Vit pizza med broccoli
Vit pizza (pizza utan tomatsås) har blivit en riktigt hit här hos oss. Förra gången jag bakade vit pizza gjorde jag en smaskig variant med champinjoner, rökt ost, tryffelolja och citron (se här). Denna gång gjorde jag en något mindre avancerad, men minst lika smarrig, variant med broccoli. Vi käkade den underbara pizzan tillsammans med en rejäl hög med hemmagjord pizzasallad (se här). Mums! 😋
Vit pizza med broccoli
blir 3 bakplåtsstora pizzor
Pizzadeg:
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja eller liknande matolja
1 ½ tsk salt
ca 12 - 14 dl vetemjöl + extra till utbakning
Fyllning:
300 g naturell cream cheese
2 dl crème fraiche
½ tsk Trocomare örtsalt
1 krm vitlökspulver
2 krm lökpulver
1 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
2 krm torkad basilika
Topping:
ca 600 g frysta broccolibuketter, upptinade och avrunna
½ tsk Trocomare örtsalt
2 krm vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk olivolja
ca 7 ½ - 8 dl riven ost
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur.
Fyllning: Blanda samman cream cheese och crème fraiche i en bunke. Tillsätt örtsaltet, vitlökspulvret, lökpulvret och de torkade örterna. Blanda allt väl. Ställ sedan bunken kallt så länge.
Topping: Krama ur så mycket vätska som det går ur den upptinade broccolin (jag använde en potatispress till detta eftersom jag inte orkar pressa så hårt med mina händer och fingrar). Grovhacka sedan broccolin och blanda den med örtsaltet, vitlökspulvret, svartpepparn och olivoljan i en bunke. Ställ undan den så länge.
Värm upp ugnen till 225 C. Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Kavla ut dem tunt, en i taget, till en ca 30 x 40 cm stor rektangel (eller kavla ut tunna runda pizzor). Lägg dem på plåtarna. Fördela cream cheeseröran, den rivna osten och broccolin på pizzorna. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Skär pizzan i bitar, ät och njut!
lördag 9 februari 2019
Italienskt lantbröd
Tidigare i veckan skickade jag iväg en jobbansökan till Vadstena folkhögskola. De söker en ny medarbetare till köket, och eftersom jag mer än gärna skulle kunna tänka mig att arbeta där, så skrev jag raskt ihop en ansökan. Arbetsuppgifterna låter som om de skulle kunna passa mig som handen i handsken, och det verkar vara en arbetsplats med härlig gemenskap 😃. Ett riktigt drömjobb med andra ord.
Miljö är också helt fantastisk. Folkhögskolan ligger nämligen precis vid Vättern och köket vetter ut mot sjön. Varje gång som vi går förbi brukar jag säga till maken att det skulle vara jätteroligt att jobba där. Nu håller jag tummarna för att de väljer mig.
I annonsen stod det, bland annat, att den som sökte jobbet skulle tycka om att baka. Den önskan är inte särskilt svår för mig att uppfylla eftersom jag älskar att baka. Senaste gången som jag rörde ihop en matbrödsdeg, resulterade det i detta underbart mjuka och goda italienska lantbröd. Det ursprungliga receptet kommer från boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, men jag har i vanlig ordning gjort om det lite efter eget huvud.
Italienskt lantbröd
blir 4 runda bröd
50 g jäst
10 dl kallt vatten
15 dl + 10 - 12 dl vetemjöl (uppdelat)
1 msk salt
½ dl matolja
2 äggvitor
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt den första mängden vetemjöl (15 dl) och blanda ihop allt till en lös deg. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter.
Tillsätt saltet, oljan och äggvitorna. Arbeta in vetemjölet (10-12 dl), lite i taget tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den väl i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i fyra lika stora delar. Forma runda bröd och lägg dem glest på plåten. Skär några ytliga snitt på ovansidan av bröden. Låt dem sedan jäsa i ca 45 minuter.
Värm under tiden upp ugnen till 250 C. Ställ in en skål med kallt vatten i botten av ugnen. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 C och grädda bröden i ytterligare ca 30 minuter, eller tills de är 98 C i mitten. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem kallna på ett brödgaller utan bakduk.
torsdag 7 februari 2019
En riktigt god kall sås, med bostongurka, kapris och örter
Recept på kalla såser kan man inte få för många av eller hur. Just denna variant, innehållande bland annat bostongurka, kapris och örter, passar alldeles utmärkt att servera tillsammans med till exempel panerad falsk fisk eller vegetariska fiskbiffar (se här eller här). Rivna morötter samt kokt potatis, smaksatt med lite dill, är för oss självklara tillbehör. Underbar husmanskost i vegetarisk form 👍😊.
Kall sås med bostongurka, kapris och örter
3 dl gräddfil eller avrunnen fil (se här)
4 msk bostongurka
1 msk finhackad inlagd kapris
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
1 krm salt
en liten nypa malen vitpeppar
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Rör om väl. Ställ skålen kallt i minst 30 minuter innan servering.
onsdag 6 februari 2019
Vegetariska fiskbiffar
Dessa vegetariska fiskbiffarna kommer jag definitivt att laga fler gånger i framtiden. Både jag och maken blev förvånade över hur goda vi tyckte att biffarna var. Våra förväntningar var visserligen inte särskilt höga eftersom biffarna innehåller kronärtskocksbottnar, en råvara som vi vanligtvis kan ha lite svårt för. I detta fall passade dock den något säregna smaken, på de lite syrliga bottnarna, faktiskt riktigt bra. Till biffarna serverade vi kokt potatis, rivna morötter samt en kall sås smaksatt med bostongurka, kapris och örter (se här). Det blev en perfekt smakkombo.
Receptet nedan är min tolkning av originalreceptet, som återfinns på bloggen 'Amuse your bouche' (se här).
Vegetariska fiskkakor
blir 8 - 12 stycken beroende på storlek
1 tetra stora vita bönor, à ca 230 g avrunnen vikt, alternativt 225 - 250 g hemkokta vita bönor (se här)
1 burk kronärtskocksbottnar, à ca 200 g avrunnen vikt
2 skivor franskbröd, à ca 30 g
1 ägg
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk hackad persilja
½ - 1 tsk torkad dill
ca 2 - 2 ½ dl panko till panering
Smör eller margarin till stekning
Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser, utom pankon och smöret, till en grov smet. Ställ den kallt i minst 15 minuter. Forma 8 stora, eller 12 mindre, jämnstora, runda biffar. Vänd dem i panko. Hetta upp smör i en stekpanna och stek några biffar i taget på hög till medelhög värme i ca 5 - 6 minuter per sida. Biffarna är klara när de har fått fin färg och kännas stumma om du trycker lite försiktigt på dem.
Etiketter:
Biffar och liknande,
Bönor,
Falsk fisk
måndag 4 februari 2019
Vegetarisk chili med tre sorters bönor
En skål med en värmande, kryddstark vegetariska chili till lunch känns inte helt fel nu när temperaturen krupit nedåt. Servera gärna chilin toppad med lite riven ost, en klick crème fraiche samt några skivor smörgåsgurka. Att ha smörgåsgurka till chilin låter kanske knasigt men är faktiskt jättegott. Ett frasigt vitt bröd eller dubbla ostmackor, körda i smörgåsjärnet, fullbordar det hela. En mycket mumsig måltid 😋.
Vegetarisk chili med tre sorters bönor
ca 4 portioner
1 msk matolja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
2 - 3 tsk chilipulver, ta mer eller mindre mängd efter egen smak (jag tog 3 tsk anchochilipulver)
1 tsk malen spiskummin
1 msk balsamvinäger
400 g krossade tomater
½ grönsaksbuljongtärning
2 krm torkad oregano
200 - 250 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk med konserverade kidneybönor
200 - 250 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk med konserverade svarta bönor
1 normalstor burk, à ca 400 g, vita bönor i tomatsås
ev. 1 - 2 msk hackad inlagd jalapeno
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och paprikan och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, chilipulvret och spiskumminen. Låt steka under omrörning i 1 minut. Tillsätt vinägern och låt den koka in. Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen. Ha i oreganon och bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Tillsätt de vita bönorna, inklusive tomatsåsen, och rör om. Låt det småkoka i ytterligare 3 - 4 minuter. Ha ev. i den hackade jalapenon. Smaka av med salt och svartpeppar.
lördag 2 februari 2019
Porterlimpor i långpannan
Idag är det kyndelsmässomarknad här i Vadstena. Vi tänkte gå ner på stan lite senare när vår yngsta dotter och en av hennes vänner kommer hit på besök. Det ska bli hyfsat väder, med bara någon minusgrad, så en kort promenad efter maten kommer nog att passa perfekt.
Igår var det mindre trevligt väder här för då snöade det. Vi har hittills varit nästan helt förskonade från snö, vilket gör att det känns helt onödigt att snön kommer nu när man längtar efter våren. Som tur är ska det inte vara särskilt kallt så förhoppningsvis ligger inte snön kvar någon längre stund.
När det är trist och tråkigt vinterväder brukar jag passa på att baka. Dessa porterlimpor är resultatet av min senaste "stanna inne och baka dag". I originalreceptet (som jag tyvärr helt har glömt bort vart jag har fått tag i) bakades degen ut till fyra limpor, men jag valde istället att trycka ut min deg i en mindre långpanna och sedan dela brödet i fyra delar efter gräddningen. Det funkade jättebra! Limporna blev saftiga och goda. Det finns inte mycket som slår doften och smaken av nybakat bröd.
OBS! Jag rekommenderar dig att använda en något mindre långpanna, ca 25 x 35 cm, med hög kant för att få höga och fina limpor (en "vanlig" långpannan brukar mäta ca 30 x 40 cm).
Porterlimpor i långpannan
blir 4 limpor
100 g jäst
100 g smör
5 dl porter
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
ca 22 - 24 dl rågsikt
Gör så här:
Smält smöret i en skål i mikron eller i en gryta på spisen. Tillsätt porter och mjölk. Värm allt till 37 C. Häll sedan vätskan i en stor degbunke och smula ner jästen. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen och vetemjölet. Blanda väl. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter.
Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 50 - 60 minuter, eller tills det är 98 C i mitten. (om du gräddar i en vanlig långpanna så tar det kortare tid!). Ta ut brödet och låt det svalna på galler under duk. Dela brödet i 4 lika stora delar när det kallnat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)