onsdag 13 februari 2019

Snabblagad thaisoppa


Denna utsökta, snabblagade thaisoppa bjöd jag på senast som vår yngsta dotter och en av hennes vänner var här på besök. Dotterns vän tycker inte om stark mat så jag var därför sparsam med srirachasåsen i själva soppgrytan. Dem av oss som gillar något starkare mat hade i mer sriracha i tallriken i stället. Alla tyckte att soppan var kanongod, även om dotterns kompis tyckte att den var lite i starkaste laget för hans smak. 

Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på ica.se. 

Snabblagad thaisoppa
4 portioner
2 gula lökar
8 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
ca 600 g frysta wokgrönsaker (jag använde ICA-basic)
3 torkade limeblad (brukar finnas bland de asiatiska varorna i välsorterade matbutiker) kan eventuellt ersättas med lite rivet limeskal och 1 - 2 msk saft från pressad lime
ca ½ - 1 dl sweet chilisås
ca 1 - 2 tsk srirachasås (du kan självklart ha i mer, eller mindre, efter egen smak)
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Ha i den i gryta. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och låt det koka upp under lock. Sänk värmen under grytan och låt löken småkoka i ca 10 - 15 minuter. Tillsätt wokgrönsakerna. Ha i sweet chilisåsen och srirachan (börja med de mindre mängderna och tillsätt eventuellt mer vid avsmakning eller servering). Låt soppan koka upp igen och sedan småkoka i ca 10 - 15 minuter, eller tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem. Tillsätt kokosmjölken och låt soppan småkoka i ytterligare 2 -3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ha eventuellt i lite mer sweet chilisås eller sriracha. Fiska upp limebladen och släng bort dem. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.