torsdag 14 februari 2019

Mjuka och goda brödhjärtan


Dessa mjuka och goda brödhjärtan tänker jag bjuda min älskade make på till kvällsteet idag. Mycket mer alla hjärtans dags firande än så hinner vi inte med. När han kommer hem hinner vi bara käka lite kvällsmat innan vi ska iväg till klosterkyrkan och lyssna på en sakral konsert, framförd av Vadstena sång och pianoakademi. Både jag och maken tycker om att lyssna på vacker musik i en rofylld miljö, så att gå på en konsert tillsammans är, i vårt tycke, ett helt perfekt sätt att fira alla hjärtans dag på 😍. 

Brödhjärtan
blir ca 22 stycken
1 påse torrjäst, à ca 14 g
7 ½ dl rågsikt
1 msk strösocker
2 tsk salt
1 dl linfrö
5 dl vatten, 40 grader varmt
1 dl mjölkpulver (Semper)
50 g smält smör
1 dl lingonsylt
ca 6 - 7 dl vetemjöl
några matskedar mjölk till pensling

Gör så här: 
Blanda rågsikten med torrjästen och sockret i en degbunke. Låt det stå i ca 10 minuter. Tillsätt salt och linfrön. Vispa ihop vattnet med torrmjölkspulvret. Häll sedan i blandningen i degbunken. Tillsätt smöret och lingonsylten. Blanda väl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Forma en boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt dem stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en stor rektangel, ca 1 ½ cm tjock. Tryck ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått (mitt mått mäter 9 cm på den bredaste delen). Lägg dem på plåtarna. Samla ihop den överflödiga degen. Kavla ut den på samma sätt igen och tryck ut fler hjärtan. Upprepa tills degen är slut. Nagga bröden med en gaffel. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Låt dem kallna på ett brödgaller under en bakduk. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.