onsdag 20 februari 2019

Ananaschutney


När vi vill ha extra lyxig frukt att mumsa på brukar vi köpa färsk ananas. En riktigt saftig och söt, färsk, ananas är gudomligt gott och smakar nästan som godis 😋. Ibland händer det dock att vi får tag i ett ananasexemplar som, trots att den är mjukt och luktar bra, inte är mogen när vi skär upp den. Maken brukar visserligen ändå käka upp ananasen, men det kan vara lite svårt för honom att hinna med innan den blir dålig. 

Den senaste gången som vi hade ett sådant ananasmissöde, löste jag problemet genom att hacka den något omogna ananasen och låta den bli huvudingrediens i en chutney. Jag hade även i några äpplen, för att dryga ut det hela. Slutresultatet blev en läckert gyllengul chutney som var kanongod och hade en fin smakbalans. Ett riktigt lyckat experiment 👍😊. 

Ananaschutney
1 normalstor färsk ananas
3 normalstora äpplen, à ca 70 g styck
2, 5 dl strösocker
1, 25 dl äppelcidervinäger
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad chili
1 tsk krossade gula senapsfrön
0, 5 tsk malen gurkmeja
0, 5 tsk salt

Gör så här: 
Skala ananasen och ta bort stocken. Hacka fruktköttet och lägg det i en gryta. Skala och kärna ur äpplena. Hacka dem och lägg dem i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 60 minuter. Rör om i botten då och då så att det inte bränns vid. Tillsätt eventuellt med lite vatten om det kokar torrt. Häll upp den heta chutneyn på väl rengjorda burkar. Sätt på tätt lock. Förvara burkarna svalt. Låt chutneyn mogna i minst 1 vecka innan den används. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.