måndag 11 februari 2019

Vit pizza med broccoli


Vit pizza (pizza utan tomatsås) har blivit en riktigt hit här hos oss. Förra gången jag bakade vit pizza gjorde jag en smaskig variant med champinjoner, rökt ost, tryffelolja och citron (se här). Denna gång gjorde jag en något mindre avancerad, men minst lika smarrig, variant med broccoli. Vi käkade den underbara pizzan tillsammans med en rejäl hög med hemmagjord pizzasallad (se här). Mums! 😋

Vit pizza med broccoli
blir 3 bakplåtsstora pizzor 
Pizzadeg: 
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja eller liknande matolja
1 ½ tsk salt
ca 12 - 14 dl vetemjöl + extra till utbakning
Fyllning:
300 g naturell cream cheese
2 dl crème fraiche
½ tsk Trocomare örtsalt
1 krm vitlökspulver
2 krm lökpulver
1 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
2 krm torkad basilika
Topping: 
ca 600 g frysta broccolibuketter, upptinade och avrunna
½ tsk Trocomare örtsalt
2 krm vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk olivolja
ca 7 ½ - 8 dl riven ost

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur. 

Fyllning: Blanda samman cream cheese och crème fraiche i en bunke. Tillsätt örtsaltet, vitlökspulvret, lökpulvret och de torkade örterna. Blanda allt väl. Ställ sedan bunken kallt så länge. 

Topping: Krama ur så mycket vätska som det går ur den upptinade broccolin (jag använde en potatispress till detta eftersom jag inte orkar pressa så hårt med mina händer och fingrar). Grovhacka sedan broccolin och blanda den med örtsaltet, vitlökspulvret, svartpepparn och olivoljan i en bunke. Ställ undan den så länge. 

Värm upp ugnen till 225 C. Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Kavla ut dem tunt, en i taget, till en ca 30 x 40 cm stor rektangel (eller kavla ut tunna runda pizzor). Lägg dem på plåtarna. Fördela cream cheeseröran, den rivna osten  och broccolin på pizzorna.  Grädda pizzorna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Skär pizzan i bitar, ät och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.