måndag 4 februari 2019

Vegetarisk chili med tre sorters bönor


En skål med en värmande, kryddstark vegetariska chili till lunch känns inte helt fel nu när temperaturen krupit nedåt. Servera gärna chilin toppad med lite riven ost, en klick crème fraiche samt några skivor smörgåsgurka. Att ha smörgåsgurka till chilin låter kanske knasigt men är faktiskt jättegott. Ett frasigt vitt bröd eller dubbla ostmackor, körda i smörgåsjärnet, fullbordar det hela. En mycket mumsig måltid 😋. 

Vegetarisk chili med tre sorters bönor
ca 4 portioner
1 msk matolja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
2 - 3 tsk chilipulver, ta mer eller mindre mängd efter egen smak (jag tog 3 tsk anchochilipulver)
1 tsk malen spiskummin
1 msk balsamvinäger
400 g krossade tomater
½ grönsaksbuljongtärning
2 krm torkad oregano
200 - 250 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk med konserverade kidneybönor
200 - 250 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk med konserverade svarta bönor
1 normalstor burk, à ca 400 g, vita bönor i tomatsås 
ev. 1 - 2 msk hackad inlagd jalapeno
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och paprikan och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, chilipulvret och spiskumminen. Låt steka under omrörning i 1 minut. Tillsätt vinägern och låt den koka in. Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen. Ha i oreganon och bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Tillsätt de vita bönorna, inklusive tomatsåsen, och rör om. Låt det småkoka i ytterligare 3 - 4 minuter. Ha ev. i den hackade jalapenon. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.