torsdag 21 februari 2019

Karibisk böngryta med bbq-sås och ananas


Idag blir det exotiskt mat här på bloggen i form av denna karibiska böngryta med bbq - sås och ananas. Smaken på grytan avgörs till stor del av vilken bbq - sås du använder, så välj en sås som du tycker om. Jag använde en hemmagjord variant, med senap och apelsin, som vi hade i frysen. Det blev mycket gott. Vi serverade grytan med basmatiris och en klick ananaschutney (se här).

Karibisk böngryta med bbq-sås och ananas
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
200 g morot (2 - 3 stycken)
1 grön paprika
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad färsk chilifrukt 
1 liten burk (à ca 225 g) krossad ananas, inklusive spadet 
1 ½ dl barbecuesås med rökig smak (jag använde denna)
ca 3 dl vatten
1 tsk senapspulver (Colman´s)
½ grönsaksbuljongtärning
ca 400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor. 
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär även den i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta eller stor stekpanna med höga kanter. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelhög värme i ca 8 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran och chilin. Låt allt steka i ytterligare 2 - 3 minuter. Tillsätt ananasen, inklusive spadet, barbecuesåsen, vattnet, senapspulvret och buljongtärningen. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen så att grytan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt grytan småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackad persilja eller färsk koriander. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.