måndag 25 februari 2019

Portionsbröd med majo


Köpt majonäs är inget som vi är speciellt förtjusta i här hemma. Trots det så har vi oftast en tub majo i kylen för att, lite då och då, kunna ha i en klutt i kalla såser, röror, dressingar och liknande. Ibland kan det vara svårt att hinna använda all majo innan den har blivit för gammal. Senaste gången som jag ställdes inför detta dilemma rörde jag ner majon i en bröddeg. Jag tänkte att det borde funka eftersom jag har sett att det går att använda majonäs i mjuka kakor. Det visade sig funka finemang. Bröden blev väldigt luftiga och fina, och smakade supergott. Ett helt perfekt sätt att använda majo på. 

Portionsbröd med majo
blir ca 32 stycken
50 g jäst
3 dl naturell yoghurt
7 dl vatten
ca 1 dl majonäs
4 - 5 msk honung
1 ägg
3 tsk salt
ca 22 - 24 dl vetemjöl

Gör så här: 
smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt yoghurten och vattnet. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt majonäsen, honungen, ägget och saltet. Blanda allt väl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 8 - 10 minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i degbunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 ½ timme. 

Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Forma degen till en stor rektangel. Skär den i 8 jämnstora, avlånga bitar. Dela sedan varje sådan bit i 4 jämnstora bitar. Vrid dem lite så de får ett spiralmönster (se bilden nedan). Lägg dem på plåtarna. 


Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.