torsdag 28 februari 2019

Krämig indisk linsgryta


Den här försvenskade, krämiga, indiska linsgryta var riktigt smarrig. Indiska maträtter kan ibland vara rätt så kryddstarka och därför inte riktigt falla alla i smaken. Denna gryta var dock ganska milt kryddad, men ändå smakrik och god, så den borde tilltala de flesta. Originalreceptet kommer från ica.se, men jag har, i vanlig ordning, lagt till och dragit ifrån för att anpassa receptet efter egen smak. Vi käkade grytan med färska grönsaker, basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här)

Krämig indisk linsgryta
ca 4 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter (ca 150 - 200 g)
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm cayennepeppar
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl röda linser (torra)
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i 8 - 10 minuter. Ha i vitlöken, tomatpurén, ingefäran och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 15 - 20 minuter. 

Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha i dem i grytan. Rör om. Låt alltihop koka upp igen och sedan fortsätta småkoka på svag värme i ytterligare ca 15 - 20 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Rör ner crème fraichen och låt den koka med i 2 - 3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackad persilja eller färsk koriander. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.