lördag 2 februari 2019

Porterlimpor i långpannan


Idag är det kyndelsmässomarknad här i Vadstena. Vi tänkte gå ner på stan lite senare när vår yngsta dotter och en av hennes vänner kommer hit på besök. Det ska bli hyfsat väder, med bara någon minusgrad, så en kort promenad efter maten kommer nog att passa perfekt. 

Igår var det mindre trevligt väder här för då snöade det. Vi har hittills varit nästan helt förskonade från snö, vilket gör att det känns helt onödigt att snön kommer nu när man längtar efter våren. Som tur är ska det inte vara särskilt kallt så förhoppningsvis ligger inte snön kvar någon längre stund. 

När det är trist och tråkigt vinterväder brukar jag passa på att baka. Dessa porterlimpor är resultatet av min senaste "stanna inne och baka dag". I originalreceptet (som jag tyvärr helt har glömt bort vart jag har fått tag i) bakades degen ut till fyra limpor, men jag valde istället att trycka ut min deg i en mindre långpanna och sedan dela brödet i fyra delar efter gräddningen. Det funkade jättebra! Limporna blev saftiga och goda. Det finns inte mycket som slår doften och smaken av nybakat bröd. 

OBS! Jag rekommenderar dig att använda en något mindre långpanna, ca 25 x 35 cm, med hög kant för att få höga och fina limpor (en "vanlig" långpannan brukar mäta ca 30 x 40 cm).

Porterlimpor i långpannan
blir 4 limpor
100 g jäst
100 g smör
5 dl porter
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl ljus sirap 
5 dl vetemjöl
ca 22 - 24 dl rågsikt

Gör så här: 
Smält smöret i en skål i mikron eller i en gryta på spisen. Tillsätt porter och mjölk. Värm allt till 37 C. Häll sedan vätskan i en stor degbunke och smula ner jästen. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen och vetemjölet. Blanda väl. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter.

Klä en mindre långpanna, à ca 25 x 35 cm, med två bakplåtspapper. (det går även att använda en vanlig långpanna men limporna blir plattare då). Låt papperet sticka upp en bra bit ovanför kanterna på formen. Tryck ut degen jämnt i långpannan och nagga den med en gaffel över hela ytan. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.

Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 50 - 60 minuter, eller tills det är 98 C i mitten. (om du gräddar i en vanlig långpanna så tar det kortare tid!). Ta ut brödet och låt det svalna på galler under duk. Dela brödet i 4 lika stora delar när det kallnat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.