torsdag 31 januari 2019

Vegetarisk pelmeni (fylld rysk pasta)


För några år sedan brukade vi regelbundet, under somrarna, ha hand om en flicka och en pojke i från Litauen. För att hämta barnen tog vi färjan till Riga, i Lettland. Barnen blev sedan antingen skjutsade dit eller så bilade vi ner till Litauen och hämtade dem där. När vi var i Riga brukade vi passa på att äta på en restaurang som serverade pelmeni, vilket man kan säga är en rysk variant av fylld pasta. På restaurangen gick det till så att man själv fick plocka olika sorters pelmeni, samt tillbehör, i en plastskål. Sedan vägdes skålen och man betalade efter vikten. Maten var billig, enkel och rustik men ändå jättegod. 

Vi brukade äta vår pelmeni i lite av buljongen och toppa med en klick smetana och en liten klutt ketchup. Ibland slank det med några skivor saltgurka också. Det hela kanske inte låter så gott, men de syrliga smakerna passar faktiskt riktigt bra till de fyllda pastaknytena. 

Min vegetariska version av pelmeni, fylld med bland annat champinjoner och lök, serverade jag i i lite av svampbuljongen som pastan hade kokat i. På toppen hade vi lite crème fraiche och ketchup. Maken hade även på några skivor smörgåsgurka på sin portion. Jag föredrar dock att käka min pelmeni utan gurka, så gurkan på bilden är bara rekvisita (som maken sedan käkade upp). 

Pelmeni med champinjoner och morot
ca 4 portioner
Fyllning:
ca 300 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 gul lök
2 morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt)
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 tsk torkad dill
2 tsk dijonsenap
2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ svampbuljongtärning
Deg:
6 dl vetemjöl + lite extra till kavling
½ tsk salt
1 ägg
ca 2 dl ljummet vatten
Övrigt:
ca 2 liter svampbuljong
2 lagerblad
smetana eller crème fraiche
torkad dill
ev. lite saltgurka, eller smörgåsgurka, och ketchup

Gör så här:
Fyllning: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna. Stek champinjonerna utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, löken och morötterna. Låt allt steka på medelvärme i 10 - 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, buljongtärningen, senapen, dillen och svartpepparn. Låt allt steka i ytterligare 2-3 minuter. Lägg över fräset i en bunke och ställ den sedan i kylen. 

Degen: Blanda mjölet med saltet i en bunke. Tillsätt ägget och vattnet. Arbeta ihop allt till en fast deg (tillsätt ev. ytterligare någon matsked vatten om degen inte vill gå ihop). Slå in degen i en fuktig kökshandduk och låt den ligga och vila i ca 15 minuter. 

Kavla ut degen tunt på en mjölad arbetsyta. Tryck ut cirklar, à ca 5 cm i diameter, med hjälp av ett kakmått (samla ihop överskottsdegen och lägg den i den fuktiga kökshandduken igen). Fukta ovansidan av cirklarna med lite kallt vatten. 


Lägg på knappt en tesked av fyllningen i mitten av varje cirkel. 


Vik ihop cirklarna på mitten och nyp ihop kanterna ordentligt med fuktiga fingrar. Det ska bli små halvmåneformade knyten. 


Vik över ena delen av "halvmånen" och tvinna ihop ändarna. Det ska se ut nästan som en stor tortellini (se bild nedan). Lägg pelmenin på en fuktig kökshandduk vartefter de blir färdiga. 


Hit går det att förbereda pelmenin och sedan frysa in den. Lägg då över den på brickor klädda med bakplåtspapper och ställ dem i frysen i någon timme. Ta sedan loss pelmenin och lägg över den i en plastpåse. Förvara den i frysen till den ska kokas. 

Koka upp svampbuljongen tillsammans med lagerbladen i en stor gryta. Ha i pelmenin och låt den koka tills den flyter upp plus ytterligare 2 - 3 minuter (den ska vara mjuk men ändå ha tuggmotstånd). Ta upp pelmenin med en hålslev och fördela den i 4 djupa tallrikar. Häll på lite av buljongen och toppa med en klick crème fraiche och lite dill. Du kan även ha på några skivor saltgurka, eller smörgåsgurka, och en klick ketchup. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.