Afrikanska bönor är en perfekt maträtt att laga nu i januari när det kan vara lite skralt i kassan. Att laga, och äta, mer vegetariskt är ett utmärkt sätt att hålla nere på matkostnaderna utan att behöva kompromissa med vare sig variationsrikedomen eller smaken. Om man tänker efter så gäller väl egentligen det påståendet alla månader om året, inte bara den statistiskt fattigaste. Hur som helst så smakar dessa kryddiga, afrikanska bönor supergott tillsammans med fluffigt basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Mums! 😋
Afrikanska bönor
ca 4 portioner
1 msk matolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 - 3 torkade periperi (ta mer eller mindre efter egen smak)
2 msk tomatpuré
½ tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora burkar med konserverade vita bönor
ca 3/4 - 1 tsk salt
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, chilin, tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken. Låt det småkoka i ca 6 - 7 minuter. Rör om i botten då och då. Ha i bönorna och saltet (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande vatten innan de tillsätts). Låt det koka i ytterligare ca 5 minuter. Rör om i botten då och då. Smaka av.
Det här ska jag nog testa:)
SvaraRaderaVad roligt att du kanske ska testa detta :). Hoppas att du tycker att det smakar lika gott som vi tyckte :) Ha en bra dag! // Tove
SvaraRadera