onsdag 16 januari 2019

Nordafrikansk gryta med rotfrukter, brysselkål, dadlar och citron


Vi hade lite dadlar och brysselkål kvar i frysen sedan julhelgen och de passade perfekt att använda i denna nordafrikanska gryta. Jag brukar frysa in färska dadlar direkt när jag köper dem så att de håller sig  mjuka och färska längre. De är jättegoda att käka frysta för då är de så där härligt mjuksega, nästan som en kola. Mums! 😋. Det är inte bara färska dadlar som jag fryser in, utan även torkade fikon, aprikoser, och liknande, så att de håller sig fräscha längre. 

Nu var det ju inte dadlar och torkad frukt som detta inlägg skulle handla om, utan om denna smakrika och färgglada nordafrikanska rotfruktsgryta. Jag har tyvärr inte skrivit upp vart originalreceptet kommer ifrån, men jag har i alla fall noterat att grytan egentligen ska lagas med sötpotatis, istället för morötter och kålrot som jag har valt att göra. Min försvenskade version kanske inte smakar exakt som originalet, med sötpotatis, men jag har valt att göra råvarubytet eftersom kålrot och morötter är ett billigare alternativ både för miljön och plånboken. Vi käkade den smarriga grytan med couscous, hummus samt en svalkande yoghurtsås med mynta (se recept här, här och här). 

Nordafrikansk gryta med rotfrukter, brysselkål, dadlar och citron
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 300 g morötter
ca 300 g kålrot
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen kanel
½ tsk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
knappt ½ krm malen kryddnejlika
ca 5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk harissa (het chilipasta, brukar finnas bland orientaliska varor i matbutiken) 
½ tsk salt
75 g färska dadlar
ca ½ dl hackad inlagd citron (se här) alternativt ca 1 tsk rivet citronskal + 3 msk färskpressad citronsaft
200 g brysselkål, färsk eller fryst

Gör så här: 
Börja med att blanda ihop de torra kryddorna i en skål. Ställ undan den så länge. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala rotfrukterna och skär dem i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och rotfrukterna och låt dem steka på medelvärme i ca 10 - 15 minuter. Vänd runt dem lite då och då. Tillsätt vitlöken och kryddblandningen och låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen. Tillsätt harissa och salt. Kärna ur dadlarna och skär dem i små bitar. Ha i dem i stekpannan. Ha också i citronen. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Låt grytan puttra, under lock, på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Ha eventuellt i lite mer vatten om du tycker att grytan ser för torr ut. Tillsätt brysselkålen och låt grytan småkoka i ytterligare ca 8 - 10 minuter. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.