måndag 28 januari 2019

Cannelloni med morötter, champinjoner och keso


Originalreceptet på dessa ljuvliga cannelloni, fyllda med morötter, champinjoner och keso, kommer från Hemmets Journals matkalender (2014). Hemmagjord cannelloni faller under kategorin helgmat här hos oss. Det tar nämligen ganska lång tid att laga till den här typen av maträtt, eftersom jag gör allt från grunden. Det går ju naturligtvis att förenkla det hela genom att använda färdiga pastaplattor och köpt sås, vilket de gör i originalreceptet, men jag föredrar att göra egen pastadeg och egen sås så att jag vet vad jag får i mig. 

Tips! Om du vill göra snabbvarianten kan du ersätta pastadegen och såsen i receptet nedan med köpta, färska, pastaplattor samt 8 - 10 dl färdig tomatsås som du blandar med 2 ½ dl grädde och eventuellt lite extra örter och örtsalt. 

Cannelloni med morötter, champinjoner och keso
ca 8 portioner
Pastadeg: 
400 g vetemjöl
4 stora ägg
1 - 2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 msk olivolja
2 gula lökar
400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
500 g morötter
1 tsk örtsalt (jag använde Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
500 g keso
Tomatsås:
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 300 g passerade tomater
500 g krossade tomater
ca 1 ½ dl vatten
1 ½ tsk örtsalt (jag använde Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 - 2 ½ dl grädde
Övrigt 
lite matfett till formen
några deciliter riven lagrad ost till gratinering

Gör så här: 
Blanda ihop alla ingredienser till pastadegen. Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. (En mer utförlig beskrivning hur du gör pastadeg hittar du här).

Skala och finhacka löken till fyllningen. Skala och grovriv morötterna. Stek champinjonerna utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, löken och morötterna. Låt allt steka på medelvärme i 10 - 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt örtsalt och svartpeppar. Låt allt steka i ca 5 minuter till. Lägg över fräset i en bunke och ställ den i kylen. 

Skala och finhacka löken och vitlöken till såsen. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i 1 - 2 minuter. Ha i tomaterna, vattnet, örtsaltet, pepparn, örterna och lagerbladet. Låt såsen koka upp under lock. Sänk värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 40 minuter. Rör om då och då. Ta ur lagerbladet och släng bort det. Tillsätt grädden och blanda allt väl. 

Sätt ugnen på 225 C och smöra en stor ugnsfast form med lite matfett (min form mäter 25 x 35 cm). Bred ut ca 1/3 av såsen i botten av formen. Blanda samman keson med morotsfräset till fyllningen. Ställ undan den så länge. 

Dela pastadegen i 4 lika stora delar. Kavla ut en bit i taget till en lång remsa, ca 10 - 12 cm bred och 60 cm lång (jag använder en pastamaskin till detta). Dela sedan remsan i 4 lika stora bitar (10 - 12 cm breda och 15 cm långa). Lägg lite av fyllningen i en sträng på mitten av varje degbit, Rulla ihop dem och lägg dem med skarven nedåt i formen. Upprepa det hela med resterande degbitar och fyllning.

Häll på resten av tomatsåsen och strö på riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.