lördag 19 januari 2019

Snabbakad rågflingelimpa med lingonsylt och fikon


Den här snabbakade limpan bakade jag häromdagen för att göra över med fikonen som vi hade kvar sedan jul. Grundreceptet är detsamma som till snabbakade havrelimpor (se här), men i denna variant bytte jag ut havregrynen mot rågflingor och tillsatte hackade fikon. Limpan blev jättesaftig och god, och den smakade väldigt bra med lite smör och en skiva lagrad ost till kvällsteet 😋. 

Snabbakad rågflingelimpa med lingonsylt och fikon
blir 2 limpor
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
3 dl rågflingor
1 dl vetekli
½ dl linfrö
10 - 12 hackade, torkade fikon
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 L fil 
1 ½ dl ljus eller mörk sirap 
1 dl lingonsylt
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C och smörj två stycken 1 ½ L limpformar med matfettet. 

Rör ihop alla torra ingredienser inklusive de hackade fikonen i en degbunke. Tillsätt fil, sirap och lingonsylt. Rör om så allt blandas ordentligt, och var extra noga med att röra i botten. Fördela smeten i formarna. Placera dem på gallret långt ner i ugnen och grädda dem i ca 90 minuter. 

Prova om brödet är klart genom att sticka in en provsticka i mitten av bröden, den ska komma ut torr, eller sätt i en kökstermometer som ska visa 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk. Låt helst bröden svalna helt innan du skär upp dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.