onsdag 11 maj 2016

Snabbakade havrelimpor


Jag var lite sugen på att baka men hade inte lust att göra något allt för avancerat i värmen, så det fick bli den här smidiga limpan. Det är bara att röra ihop allt till en smet, hälla upp den i formar och sedan grädda. Det går alldeles utmärkt att byta ut havregrynen mot rågflingor. Jag vet att det fungerar för jag tog nämligen fel påse och slängde i rågflingor i smeten istället för havregryn, som tur var blev brödet precis lika bra trots detta fatala misstag.

Lättbakade havrelimpor
2 limpor
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
3 dl fiberhavregryn  eller  rågflingor
1 dl vetekli
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 L fil 
1 ½ dl ljus eller mörk sirap 
½ - 1 dl lingonsylt
matfett till formarna

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C och smörj två stycken 1 ½ L limpformar med matfettet. 

Rör ihop alla torra ingredienser i en degbunke. Tillsätt fil, sirap och lingonsylt. Rör om så allt blandas ordentligt, var extra noga med att röra i botten. Fördela smeten i formarna. Placera dem på gallret långt ner i ugnen och grädda dem i ca 90 minuter. 

Prova om brödet är klart genom att sticka in en provsticka i mitten av bröden, den ska vara torr, eller sätt i en kökstermometer som ska visa 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk. Låt helst bröden svalna helt innan du skär upp dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.