onsdag 18 maj 2016

Surdegslimpa à la kungsörnen


Den här surdegslimpan bakade jag med utgångspunkt från ett recept som stod på baksidan av en påse grovt rågmjöl från kungsörnen. Jag använde mig inte av den surdeg som stod där, utan jag använde den surdeg jag alltid brukar göra. Jag uteslöt kummin och gräddade limporna i brödformar istället för i en långpanna. Limporna blev något bleka i färgen och lite smuliga att skära men smaken var helt okej.

Surdegslimpor
4 st limpor
1,3 L ljummet vatten, 37 grader varmt
1½ dl surdeg  (jag hade i ca 2 dl av den här)
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
25 g jäst
1 - 1 ½ msk salt  
1 msk sirap  
1 msk stött kummin
700 g (ca 1,3 L) grovt rågmjöl
1,1 Kg (ca 2 L) vetemjöl special 
Lite matfett till att smörja formarna. 

Gör så här:  
Häll vattnet i en degbunke. Smula ner jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen kraftigt (ha ev. i lite mera vetemjöl) tills den känns smidig, ca 8 minuter i en assistenten eller ca 10-15 minuter för hand. Täck bunken med en kökshandduk, plastfolie eller lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj 4 limpformar à 1 ½ L. Strö lite mjöl på köksbänken och stjälp upp degen. Knåda den smidig och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till ett limpa. Lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter.  

Värm under tiden ugnen till 200 - 225 C. Grädda bröden långt ner i ugnen i ca 45 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98 C. Låt bröden kallna på galler under en kökshandduk.

Tips! Gör så här om du inte har brödformar. Dela degen i 4 delar. Forma varje del till en fyrkant. Lägg dem i en smord långpanna, en fyrkant i varje hörn. Pensla sidorna på limporna med lite olja. Jäs & grädda som ovan. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.