De här smarriga citronmarinerade linserna har jag gjort efter ett recept i Hemmets Journals matkalender. Så här års är det skönt att ha en sats marinerade linser i kylen, så att jag snabbt kan fixa till en enkel och somrig lunch. Lite marinerade linser tillsammans med grönsaker och bulgur eller en bit bröd blir en supergod, nyttig och mättande måltid.
Citronmarinerade linser
2 dl torra små mörka linser
vatten till blötläggning och kokning
2 msk olivolja
2 msk färskpressad citron eller 1 msk äppelcidervinäger
2 tsk rivet citronskal
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt
½ - 1 tsk torkad timjan
½ - 1 tsk torkad oregano
ca 4 msk fint strimlad purjolök
Gör så här:
Lägg linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha i linserna i en skål och häll på kallt vatten så det täcker dem plus lite till. Låt dem stå och svälla i ca 30 minuter.
Häll av linserna i silen. Lägg dem sedan i en kastrull och häll på 6 dl vatten. Låt linserna koka på svag värme i ca 30 minuter eller tills de är så mjuka som du vill ha dem. Vispa under tiden ihop olja, citronsaft, svartpeppar, salt och örter i en skål.
Häll av kokvattnet från linserna och häll dem i skålen. Tillsätt hälften av purjolöken. Blanda allt ordentligt. Ställ skålen kallt i minst 2 timmar. Garnera med resten av purjolöken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.