söndag 1 maj 2016

Piroger med vegfärs och morötter


Hoppas ni hade en trevlig valborgsmässoafton igår. Vi missade både majbrasan och kören som sjunger in våren, för vi befinner oss nämligen för tillfället i Danmark dit vi åkt på en kort semesterresa. Den enda vårsång vi hörde igår var den från koltrastarna utanför fönstret (inte så illa det heller). 

När vi åker på semester tycker jag det ofta är svårt (för att inte säga omöjligt) att hitta restauranger längs vägen som serverar bra vegetarisk mat. För att undkomma detta problem brukar vi för det mesta ta med egen mat. Ganska ofta blir det dessa saftiga och goda piroger som hamnar i kylväska

Det är så smidigt att ta med piroger för det behövs inga tallrikar eller bestick för att äta dem, vilket är en fördel om man måste äta i bilen. Det enda som behövs är en rulle hushållspapper, några morotsbitar och lite körsbärstomater och sedan är maten fixad. Ibland brukar vi lyxa till det hela och servera en kall sås till också. Receptet på den hittar du längst ner i inlägget.

Piroger med vegfärs och morötter
8 - 12 stycken
Fyllning: 
400 g hemmagjord vegfärs  (se här)   eller  300 g köpt vegfärs
500 g grovt rivna morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 tsk grillkrydda (jag använde Santa Marias)
1 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk kinesisk soja 
½ - 1 grönsaksbuljongtärning (jag tog ½)
250 g passerade tomater

Deg: 
50 g jäst
75 g smör  eller  margarin
3 dl mjölk
1 rumsvarmt ägg
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl  +  lite till utbakning 
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här: 
Fyllningen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek dem tillsammans med vegfärsen på medelvärme i en stor stekpanna i ca 5 minuter (den hemmagjorda vegfärsen innehåller fett men om du använder köpt färs bör du ha i ca 1 msk olja). Tillsätt morötterna och låt allt steka i ca 10 minuter. Ha i kryddorna och låt dem steka med en stund. Tillsätt tomaterna, sojan och buljongtärningen. Blanda allt ordentligt. Lägg på ett lock och låt det puttra på svag värme i ca 15 - 20 minuter. Smaka av röran och ställ undan den. 

Degen: Smält smöret eller margarinet i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll detta i en degbunke och smula ner jästen. Rör eller vispa tills den har lösts upp. Tillsätt ägget och saltet. Arbeta in vetemjölet så det blir en smidig deg. Knåda degen en stund. Lägg tillbaka den i bunken och lägg på ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 45 minuter. 

Utbakning: ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 8 - 12 lika stora bitar (jag brukar väga hela degen och sedan dela upp vikten i 8 eller 12 delar). Rulla dem till runda bullar och täck dem med en kökshandduk. Kavla ut en bulle i taget till en ca ½ cm tjock cirkel. Dela upp fyllningen i lika många delar som du delat degen i. Lägg på en del fyllning på ena halvan av degcirkeln.


Vik över den andra deghalvan över fyllningen och tryck ihop kanten ordentligt. Lägg pirogen på en plåt klädd med bakplåtspapper (det går åt 2 plåtar till alla piroger). Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. Täck pirogerna med kökshandduk och låt dem jäsa i ca 20 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ät dem varma eller låt dem kallna på galler under duk. Förvara de kalla pirogerna i kylen i max 3 dagar eller i frysen i upp till 3 månader.

Kall sås
Rör ihop 2 - 3dl crème fraiche eller turkisk yoghurt och 0,75 -1 tsk italiensk salladskrydda (efter smak). Om du är väldigt förtjust i vitlök kan du ha i 1 liten pressad vitlöksklyfta också. Smaka av. Ställ såsen kallt en stund innan servering.


4 kommentarer:

  1. Vet du om man kan göra piroger glutenfria och i så fall vilket mjöl som går att använda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa,
      Det borde gå att göra pirogerna glutenfria. Det var längesedan som jag bakade något glutenfritt så jag är lite osäker på vad det finns för produkter nu för tiden, men jag brukade använda en glutenfri mjölmix från Finax. Du kan ju prova att byta ut mjölet i receptet mot den mjölmixen och tillsätt ca 2 msk fiberhusk. Annars finns det ett recept på en glutenfri pirogdeg på köket.se. Lycka till! :)
      Mvh Tove

      Radera
  2. Tack, jag hittade receptet, ska pröva med din veg färs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du hittade receptet. Lycka till! :)
      Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.